Sivil Toplum

Helene Flautre: Basın üzerinde Fettullah Gülen’in baskısı var

0

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Flautre, ‘’Türkiyede yargı ve özellikle basın üzerinde Fettullah Gülen’in baskısı çok büyük. Türkiye bu şekilde AB’ye giremez’’ dedi.

Fransa Türk Öğrenci Kongre Derneği’nin, 5 Nisan Salı akşamı Strasbourg Üniversitesi’nde düzenlediği ‘Avrupa Birliği ve Türkiye Müzakerelerinde Son Durum’ konulu konferansa Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre konuşmacı olarak katıldı.

Flautre, 10 gün önce gazeteci Nedim Şener’le telefonla görüştüğünü belirterek, “Şimdi kendisiyle görüşemiyorum. Türkiye’de basına yapılan baskı, suçsuz insanların tutuklanması ve Ergenekon davasını yakından izliyoruz. Türkiye bu vaziyette AB giremez. AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var Türkiyesiz bir AB düşünülemez” dedi.

Dokuz yıldır Türkiye-AB ilişkileri delegasyon başkanlığı yapan Flautre, Strasbourg Üniversitesi ‘La Bel’ amfisinde 1.5 saat süren konferansta Flautre, Türkiyede yargı ve özellikle basın üzerinde Fettullah Gülen’in baskısının çok büyük olduğunu ifade ederken, Türkiye’de bu durumun yeni olmadığını yakından izlediklerini söyledi.

Türkiye’deki reform programına da değinen Flautre, “Masa üstüne çıkaracağımız objektif sorunlar var. Sorunların başında basın özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı geliyor. Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında sözü geçen en önemli ülke. Bu nedenle AB’nin daha da güçlenmesi için Türkiye şart” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Flautre şöyle dedi: “Türkiye’nin şimdiki durumu iç açıcı değil, zor bir dönem geçiriyor. AB’nin yeniden yapılanması için dış ilişkilerde daha dikkatli olması gerekiyor. Avrupa’da giderek yükselen ırkçılık ve yabancı düşmanlığı var. Kısa zamanda bu sorun giderilecek.”

Başkan Flautre, “İnsan haklarını daha ön planda tutan ve değer veren Türkiye, Avrupa standartlarını yakalamış demektir” diyen Helene Flautre, Gazeteci Ahmet Şık ile Nedim Şener’in tutuklanmasıyla ilgili olarak ise, “Kendi, kendime soruyorum neden tutukluyorlar? Bu durum gerçekten endişe edilecek bir durum. Türkiye’yi takip ediyoruz ve AB’yi tartışıyoruz” diye konuştu. (Anf)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.