Dünya

Almanya’da Yeşil Başbakan mı?

0
Geçtiğimiz hafta Yeşiller tüm Almanya'da eyalet seçimlerinde oylarını çok yüksek oranda artırmış, Baden Wurttemberg'de %25i görmüş ve eyalet başbakanı olma hakkını kazanmışlardı

Almanya’da yapılan en son kamuoyu yoklamaları Yeşiller’i önde gösteriyor. Baden Württemberg eyaletinde geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde büyük bir başarı göstererek birinci olmayı başaran Yeşiller partisinin aynı başarıyı gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde de tekrarlaması ve sadece eyaletler düzeyinde değil, federal düzeyde de ülkenin ikinci büyük politik gücü olması kimseyi şaşırtmayacak. Forsa araştırma şirketinin Stern dergisi için yaptırdığı seçim anketinde seçimler bugün yapılsa Yeşiller oylarını yaklaşık % 7 artıracak gibi görünüyor.

Geçtiğimiz hafta Yeşiller tüm Almanya'da eyalet seçimlerinde oylarını çok yüksek oranda artırmış, Baden Wurttemberg'de %25i görmüş ve eyalet başbakanı olma hakkını kazanmışlardı

Böylece % 28 oy oranı sağlayacak olan Yeşiller kurulduğundan beri elde ettiği en yüksek oy oranına ulaşmış olacak. Ankete göre SPD ( Sosyal Demokrat Parti ) % 23 oy oranı ile ikinci görünüyor. Kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, bugün seçim yapılsa, sandıktan Hıristiyan demokrat partiler CDU ve CSU en fazla yüzde 30 oranında oy çıkarabilecek. Koalisyonun küçük ortağı FDP ise yüzde 3’te kalacak ve barajı aşamayacak.

Bu durumda Yeşillerle Sosyal Demokratların parlamentoda çoğunluğu sağlayarak koalisyon hükümeti kurmaları ve kurulacak hükümetin Başbakanlığına ise Yeşiller’den birisinin gelmesi kuvvetle muhtemel.

Almanya Yeşiller Partisi eşbaşkanı Claudia Roth seçmen davranışlarındaki büyük değişiklikler gözlemlendiğini ve bununda büyük ölçüde Merkel hükümetinin nükleer politikalar konusundaki güvenilmez tavrının sonucu olduğunu belirtiyor. Halen Merkel’in başkanlığını yürüttüğü sağ partiler koalisyonu özellikle nükleer santral tartışmaları ve kitlesel nükleer karşıtı gösteriler sonucunda büyük itibar kaybetti.

WSJ / DW / Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.