ManşetMedya-İnternet

Özgür Gündem yeniden raflarda

0

8 muhabir ve yazarı ile 19 dağıtımcısı öldürülen, hakkında 20 kapatma kararı çıkan, çalışanları toplam 147 yıl hapis cezasına çarptırılan Özgür Gündem, bugün okuyucularla buluştu.

30 Mayıs 1992′de yayın hayatına başlayan Özgür Gündem gazetesi, yayın yaptığı dönemin koşulları itibarıyla Kürt basını için günlük yayın yapan tek gazete oldu. 27 çalışanı öldürülen gazete, 14 Nisan 1994′te kapatıldı.

Özgür basın geleneğinden gelen gazetelerin Hafız Akdemir’den Apê Musa’ya kadar 67 çalışanı, JİTEM ve Hizbul- Kontra tarafından öldürüldü. Günlük Gazetesi yayın hayatına son verirken, Özgür Gündem ise yayın hayatına başladı.

Nisanda kapatıldı nisanda açılıyor

14 Nisan 1994’te kapatılan Özgür Gündem gazetesi 4 Nisan günü yayın hayatına başlıyor. Hakkında üç kez 30 gün; 15 kez 15 gün; iki kez 10 gün olmak üzere toplam 20 davada kapatma kararı çıkan, gazetecileri ve editörleri toplam 147 yıl hapis ve 21 milyar lira para cezasına çarptırılan Özgür Gündem, yayın yaptığı dönemin koşulları itibarıyla Kürt basını için günlük yayın yapan tek gazete oldu.

Gazete yayına girdiği 7. gününde Diyarbakır muhabiri Hafız Akdemir karanlık güçler tarafınadan öldürüldü. Ferhat Tepe, Nazım Babaoğlu başta olmak üzere 30 muhabiri öldürüldü. OHAL’e girişi yasaklanan gazetenin dağıtımını üstlenen dağıtımcıları öldürüldü. 14 Nisan 1994’te kapatılan gazetenin ardından geleneği çeşitli isimlerle devam etti. Baskı sansür ve cinayetlerin durmadığı 21 yıl boyunca 30’da fazla gazete kapatıldı. Özgür Gündem’in ardılı olan Özgür Ülke gazetesi 28 Nisan 1994 yılında yayına başladı. Gazetenin üç bürosu 3 Aralık 1994’te bombalandı. Saldırılarda Ersin Yıldız yaşamını yitirirken gazetenin 21 çalışanı da yaralandı.

(Jiyan, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.