ManşetTürkiye

“İmamın Ordusu” özgürce internette!

0

Gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklanmasının hemen ardından güvenlik güçlerinin yaptığı baskınlar sonucu Şık’ın yazmakta olduğu “İmamın Ordusu” adlı kitabın taslaklarına el konulmuş ve taslak kayıtlı olduğu bilgisayarlardan silinmişti. Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun da Radikal gazetesindeki ofisi basılmış ve bilgisayarlar incelemeye alınmıştı. Hemen ardından kitabı bulundurmanın örgüt üyeliği suçuna delil teşkil edeceği açıklanarak ancak kurgu distopya kitaplarında rastlanabilecek bir süreç başlatılmıştı.

Güvenlik güçleri ve özel yetkili savcı Zekeriya Öz’ün basılmamış kitap taslağını toplatıp yoketme gayretleri internetin ve sanal paylaşımın bu denli geliştiği günümüzde doğal olarak mümkün değildi, üstüne üstlük ters tepti, . Kamuoyunda büyük tepki doğdu ve internette “Ahmet Şık’ın kitabı bende de var” kampanyaları düzenlendi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi ise geçtiğimiz günlerde Şık’ın avukatlarının itirazını reddetmiş ve kitabın basılması ve [basılmış halinin] dağıtımını yasaklamıştı. (ilgili haber için tıklayınız)

Bütün bu olayların üzerinden birkaç hafta geçmeden söz konusu taslak internete düştü. Taslağın orijinal olduğu Aydın Engin tarafından doğrulandı. İsveçli Korsan Parti aktivistleri tarafından Türkiye saatiyle 15.00 sularında internete konarak indirme linkleri paylaşılan kitap ilk bağlantı adresinden 3 saat içinde 30.000′e yakın defa indirildi. “Dokunan_yanar.pdf” ismiyle paylaşılan kitap birkaç saat içinde ilk bağlantı adresi dışında yüzlerce linke konularak devletin ve güvenlik kurumlarının kitabın yayılmasını engellemesi imkansız hale getirildi.

Hukukçular kitabın indirilmesi ve okunmasında herhangi bir yasal risk olmadığının altını çiziyorlar. Kitabın internete yüklenmesi veya başka kullanıcılarla mail üzerinden paylaşılması ise kitabın mahkeme kararıyla “örgüt propagandası” olarak tescillenmesi durumunda risk doğurabilir. Yine de sayıları onbinleri bulan paylaşımcılar herhangi bir yasal yaptırımdan korkulması için gerçek bir sebep olmadığını bildiriyorlar. Kitabı okuyup bunu alenen ilan edenlerin sayısının artması “gerçek bir demokrasi ve ifade özgürlüğü yolunda önemli bir adım” olarak değerlendiriliyor.

Kitabı internetten indirmek isteyenler şu adresten indirebilirler.

Kitabı indirmeden internet üzerinden okumak isteyenler ise şu adresten ulaşabilirler.

Öte yandan internette “kitabı okuyanlar Ahmet Şık adına açılacak banka hesabına para göndersin” temalı bir kampanya başlamış durumda. Kampanyanın detayları henüz netleşmiş değil, ancak kısa süre içinde detayların duyurulması bekleniyor.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.