Yeşeriyorum

Fukuşima’da asayiş berkemâl

0

Bu anektodal gelişmeler yüksek güvenlik standartlarına sahip olduğu şüphesiz ve dayandığı pozitif bilimin tüm sorunları çözeceği faraziyesi dimdik ayakta olan ucuz, güvenli, doğa-dostu nükleer teknolojiye ithaf olunur:

 

Cumartesi günü Yukinobu Okamura isminde bir deprem uzmanı 2 sene önce Fukuşima’da 7.5 büyüklüğünde bir depremin yaratacağı tsunaminin çekirdek erimesine yol açabilecek hasarlar verebileceğine dair bir rapor hazırladığını, ancak TEPCO’nun bunu gözardı ettiğini açıkladı. Şirketten konu hakkında bir yorum gelmedi.

Japonya Sanayi Bakanı, bakanlığının Cuma günü ülkedeki nükleer santral işletmecilerinin reaktörleri tekrar çalıştırmaya başlamadan önce teyid etmesi gereken bazı güvenlik önlemleri açıklamaya hazırlanıyor olduğunu söyledi. Karar, Kyushu Elektrik Şirketi’nin Genkai Nükleer Santrali’ndeki iki reaktörü çalıştırma tarihini tehir etmesi üzerine geldi. Diğer bir nükleer santral işletmecisi Japonya Atom Enerjisi Şti. ise Tsuruga Nükleer Santrali’nde 20 milyon Yene (yaklaşık 250 milyon Dolar) mâl olacak ek soğutma tedbirleri almak zorunda olduğunu açıkladı. Kansai Elektrik Şti. de bahar dönemi için yapacağı plütonyum ve uranyum-oksid karışımı ve serpintisi son derece tehlikeli MOX yakıt sevkiyatını ertelediğini açıkladı. Gerekçe olarak deprem sonrası süreçte hükümetin bu sevkiyatın güvenliğini sağlamakta zorlanacağı gösteriliyor.

Çarşamba sabahı geçen bir habere göre ise Fukuşima 1 nükleer santraline yeniden elektrik bağlama işleminde çalışan taahüt şirketlerinde çalışan işçilerin güvenliği gözardı ediliyor. Kablo döşetilen işçilerin (koruyucu giysi içinde olduğunu tahmin ettiğimiz) ayaklarının radyoaktif suyun içine girdiğini gören bir görgü tanığı şaşkınlığını ifade edip bunun çalışma usulüyle bağdaşmadığını açıklıyor. Fukuşima’da şu anda çalışan 300 kişinin 50’si taahüt şirketlerine bağlı. Ayni kaynak, hafta başında radyoaktiviteye maruz kaldıkları için hastaneye kaldırılan 3 işçinin çalıştığı mekânda da radyoaktivite ölçümü yapılmadığını beyan ediyor. Oysa ki kazanın tasfiyesinde kimin ne kadar radyasyona maruz kalacağı kontrol edilip işçilerin dönüşümlü çalışması şart. Santral çalışanı olan bu kaynak ayni zamanda reaktörlerin tamamıyla sökümünün 50 yılı bulacağını ifade ediyor. İş güvenliği konusunda içi rahat.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bile Japonya’ya kaza hakkında daha fazla şeffaflık çağrısında bulunurken dün Japon başbakanı Naoto Kan ile ABD başkanı Barack Obama’nın nükleer kazaya dair bir telefon konuşması yaptıkları açıklandı. Konuşmanın içeriğine dair hiçbir detay açıklanmadı.

Bu arada, Nagasaki’de ülkede yasadışı ikamet eden bir Çin vatandaşı polis merkezine giderek teslim oldu ve Fukuşima’ya nispeten daha yakın bir yerleşimden kaçtığını, nükleer sızıntı kaygıları yüzünden sınırdışı edilmek istediğini belirtti.

 

(Yeşil Gazete, Kyodo News)

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.