Sivil Toplum

Sosyalistler “Kızıldere”ye birlikte sahip çıkıyor

0

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Akın Birdal ve Emine Ayna, 78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, sendikacı İsmail Hakkı Tombul, Hayat TV yayın yönetmeni Aydın Çubukçu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, ses sanatçısı Pınar Sağ, katliamdan sağ kurtulan bianet Proje Koordinatörü Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu farklı eğilimlerden sosyalistler,  39. yıldönümünde “Kızıldere”de katledilenlerin anısına sahip çıkmak için biraraya gelme çağrısında bulundu.

Onlarca siyasetçi, insan hakları savunucusu ve akademisyenin de katıldığı ortak bildiride, “Kızıldere devrimci dayanışmadır. Siyasal iktidarın tüm devrimci değerlere ve kişiliklere saldırılarını yoğunlaştırdığı bu dönemde devrimci dayanışmayla tarihimize sahip çıkıyoruz” mesajı verdi.

Katliamda yaşamını yitiren devrimciler, yarın (30 Mart) saat 12.30’da Taksim tramvay durağında yapılacak olan eylemle anılacaklar. Eylemde “30 Mart 1972 Kızıldere  – Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur”  yazılı pankart arkasında yürünecek ve “Yaşasın Devrimci Dayanışma” yazılı imzasız dövizler taşınacak. Eylemde flama, kurum imzası içeren pankart ve dövizler taşınmayacaktır.

Ortak açıklama

Kızıldere, devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi oldu. Kızıldere bizler için nice mücadelelere ışık, nice türkülere konu olan bir direniş örneğidir.

Bugün bu tarihe hep beraber sahip çıkıyoruz. Mahir’in fotoğrafını evine asanların, kitabını okumanın ve On’ları anmanın devletin çeşitli baskılarıyla karşılaştığı bugünlerde Kızıldere’nin anlamı daha da önem kazanmaktadır. Kızıldere bu baskılara teslim olmamaktır.

Kızıldere devrimci dayanışmadır. Siyasal iktidarın tüm devrimci değerlere ve kişiliklere saldırılarını yoğunlaştırdığı bu dönemde devrimci dayanışmayla tarihimize sahip çıkıyoruz.

Egemenlerin gerçekleştirdiği katliamlarla, kontrgerilla saldırılarıyla ve bu saldırıların tamamına karşı yılmaz direnişlerle örülü devrimci tarihimizin siyasal iktidarın “demokrasi” yalanına, seçim propagandasına alet edilmesine karşı duruyoruz.

Darbelere karşı onurlu direnişlerle dolu devrimci tarihin ve devrimci önderlerin; Mahir’in, Deniz’in ve mücadele arkadaşlarının “darbeci, Ergenekoncu” suçlamalarına maruz bırakılmasına, kısaca devrimci mücadele tarihinin egemenlerin eliyle kirletilmek istenmesine ve yeniden yazılma çabasına  karşı hep birlikte “tarihimize dokundurtmayız” diyoruz.

30 Mart’ta Kızıldere’nin yıldönümünde On’ların şahsında, faşizme ve emperyalizme karşı boyun eğmeyen direnişlerle dolu devrimci tarihimize devrimci dayanışmayla sahip çıkıyor; direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur diyoruz.

İmzacılar

Abdullah AYDIN, Adnan BOSTANCIOĞLU, Ahmet GÖKSOY, Akın BİRDAL, Akın DİRİK, Ali ÇOLAK, Ali DENİZ, Ali ERİŞ, Ali ÖZÇELİK, Ali Rıza CİHAN, Ali YİĞİT, Alper TAŞ, Aydın ÇUBUKÇU, Baran NAYIR, Barışta ERDOST, Bayram ATAKUL, Burhan SÖNMEZ, Bülent FORTA, Bülent ULUER, Cahit AKÇAM, Celalettin CAN, Cumhur YAVUZ, Çetin UYGUR, Dilay İnkaya TURAN, Doğan HALİS,  E. Ahmet TONAK, Ecevit PİROĞLU, Ekin BODUR, Emin KORAMAZ, Emine AYNA, Erkan BAŞ Ertuğrul KÜRKÇÜ, Eser ATAK, Fatin KANAT, Funda BAŞARAN, Gamze Yücesan ÖZDEMİR, Gökhan GÜNAYDIN, Günay KUBİLAY, Hakan TAHMAZ, Hasan ASLAN, Hatice CAN, Hüseyin ESENTÜRK, Hüseyin YEŞİL, Işıkhan GÜLER, İbrahim AYDIN, İbrahim ÇEŞMECİOĞLU, İlkay DEMİR, İlknur BİROL, İnönü ALPAT, İpek GÜR, İsmail Hakkı TOMBUL, Kamber ATEŞ, Kamil KARTAL, Kamil TEKİNSÜREK, Kazım GENÇ, Korkut BORATAV, Kuddisi KANTAR, Levent YAKIŞ, Mahmut Memduh UYAN, Mehmet Ali YILMAZ, Mehmet GÜNEŞ, Mehmet SOĞANCI, Melih PEKDEMİR, Metin BAKKALCI, Metin ÖZUĞURLU, Mithat CAN, Mukaddes Erdoğdu ÇELİK, Mustafa ATALAY, Nazmi ALGAN, Nemci DEMİR, Necmiye ALPAY, Nejat KANGAL, Nusret DOĞRUAK, Oğuzhan KAYSERİOĞLU, Oğuzhan MÜFTÜOĞLU, Osman SAYKUN, Önder ÖZDEMİR, Pınar SAĞ, Rıdvan TURAN, Sabahattin GÜNAL, Sabit GÜNAYDIN, Sedat BOZKURT, Sedat GÖÇMEN, Sema SOLAKLI, Semra UZUNOK, Sevgi GÖĞCE, Sevim BELLİ, Sevinç ERATALAY, Seyfettin GÜLENGÜL, Seyfi ÖNGİDER, Sultan Seçik KUBİLAY, Sungur SAVRAN, Şamil ALTAN, Şenel UÇAR, Şükrü ERBAŞ, Tayfun MATER, Tuncay YILMAZ, Turhan FEYİZOĞLU, Ulaş BAYRAKTAROĞLU, Veli YANGIN, Yılmaz CEREK, Yılmaz KIZILIRMAK, Yunus BİRCAN, Züber AKGÖL.

30 Mart 1972 Kızıldere Katliamı’nda öldürülen Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna,  Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy yarın ölüm yıldönümlerinde  (30 Mart) anılacaklar.

78’liler Federasyonu’nun yayımladığı eylem duyuru metninde, Kızıldere’nin yıldönümünde ölenlerin şahsında devrimci tarihe, devrimci dayanışmayla sahip çıkılacağı belirtildi.

“Mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden biri”

Duyuruda, “Kızıldere, devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi oldu. Kızıldere bizler için nice mücadelelere ışık, nice türkülere konu olan bir direniş örneğidir” dendi. Açıklama şöyle sürüyor:

“Bugün bu tarihe hep beraber sahip çıkıyoruz. Mahir’in fotoğrafını evine asanların, kitabını okumanın ve On’ları anmanın devletin çeşitli baskılarıyla karşılaştığı bugünlerde Kızıldere’nin anlamı daha da önem kazanmaktadır. Kızıldere bu baskılara teslim olmamaktır.

Mahir ve Deniz “Ergenekonculuk” ile suçlanamaz

“Darbelere karşı onurlu direnişlerle dolu devrimci tarihin ve devrimci önderlerin; Mahir’in, Deniz’in ve mücadele arkadaşlarının “darbeci, Ergenekoncu”  suçlamalarına maruz bırakılmasına, kısaca devrimci mücadele tarihinin egemenlerin eliyle kirletilmek istenmesine ve yeniden yazılma çabasına  karşı hep birlikte “tarihimize dokundurtmayız” diyoruz.

“30 Mart 1972 Kızıldre’nin yıldönümünde, On’ların şahsında, faşizme ve emperyalizme karşı boyun eğmeyen direnişlerle dolu devrimci tarihimize devrimci dayanışmayla sahip çıkıyor; direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur diyoruz..”

Sadece “Yaşasın Devrimci Dayanışma” dövizleri taşınacak

Eylem, İstanbul’da yarın (30 Mart) saat 12.30’da Taksim tramvay durağında yapılacak. Eylemde, “30 Mart 1972 Kızıldere  – Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur”  yazılı pankart arkasında, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” yazılı imzasız dövizler taşınacak. Eylemde flama, kurum imzası içeren pankart ve dövizler taşınmayacaktır.

Kızıldere’de ne olmuştu?

Tarihe Kızıldere Katliamı olarak geçen olay, Türkiye’nin yakın politik geçmişinin en önemli  sayfalarından biri, Türkiye’nin devrimci, sosyalist hareket tarihinin bir dönüm noktası olarak kabul görüyor.

12 Mart askeri müdahalesi, sonrasında diktatörlüğe karşı silahlı mücadele açan devrimcilerden THKO militanları Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesine engel olmak üzere THKP-C ve THKO militanları ortak eyleme geçerek 26 Mart 1972’de Ordu’nun Ünye ilçesindeki NATO üssünde görevli 2 Kanadalı 1 Britanya’lı teknisyeni rehin aldılar.

Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin, Ömer Ayna,  Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy  30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde kıstırıldılar. Gün sona ererken 10 devrimci ve rehineler hayatlarını kaybetmişti.

(Bia)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.