Dünya

Şiddetten kaçan yüzlerce çocuk İtalya’ya sığındı

0

‘Save The Children’ derneği, Kuzey Afrika ülkelerindeki siyasi kriz ile Libya’daki savaştan kaçan 11-16 yaş arasındaki 530 çocuğun Lampedusa Adası’na tek başına geldiklerini ve bu çocukların göçmen merkezinde korumasız durumda kaderlerine terk edildiğini belirtti.

Derneğin İtalya Avrupa Programları sorumlusu Raffaela Milano, sayıları 530’u aşan çocukların gece üzerlerini örtecek bir örtüden yoksun olduklarını söyleyerek, hijyenik koşulların git gide kötüleştiği bir ortamda bekleyen bu çocukların durumu için İtalyan hükümetinden acil bir çözüm geliştirmesini istedi.

‘Save The Children’ derneği ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü işbirliğiyle sağlık taramasından geçirilen çocukların psikolojik desteğe gereksinimleri olduğu vurgulandı. Derneğin İtalya şubesince yayımlanan raporda, çocukların balık istifi gibi 300 metrekarelik iki mekânda tutulduğu, beton zemin üzerine yerleştirilen şilteler üzerinde uyudukları, üzerlerini kâğıttan örtülerle örterek ısınmaya çalıştıkları, çocukların barındığı her iki mekânda duşsuz iki küçük tuvaletin yer aldığı ve temizlik için gerekli sabun ve malzeme bulunmadığı aktarıldı.

Libya-Tunus sınırından mülteci görüntüleri

Çocukların 10 gündür bu koşullarda kaderlerine terk edilmesinin İtalya için utanç verici olduğuna dikkat çeken Demokrat Parti milletvekili Sandra Zampa, bu durumun Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Anlaşması’na aykırı olduğunu söyledi.

Adadaki mülteci çocukların durumunu İtalya Parlamentosu’na getireceğini açıklayan Zampa’nın girişiminin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 530 çocuğun İtalyan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı San Marco gemisi ile başka bir bölgeye aktarılacakları belirtilse de Zampa İçişleri Bakanlığı’nın sözünde durmadığını aktardı.

Çocuklardan bazılarının anne babalarını Tunus’ta kaybettikleri, bazı çocukların da Tunus’tan tek başlarına kaçtıkları anlaşıldı. Kimsesiz çocuklar arasında Libyalı çocukların da bulunduğu bilgisi verildi. Mülteci çocuklara destek olmak için Lampedusalı çocukların yaşıtları Kuzey Afrikalı çocuklarla futbol oynadıkları belirtildi.

(ANF News)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.