ManşetTürkiye

“İmamın Ordusu”nun taslağı savcılıkta

0

“Ergenekon” soruşturması kapsamında Odatv’de yapılan aramada görev alan avukat Kazım Yiğit Akalın, Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı kitap taslağını içeren harddiski savcılığa getirdi. Şık’ın avukatları da tüm nüshalara el koyma kararına itiraz etti.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen avukat Kazım Yigit Akalın, Odatv’de yapılan aramada avukat olarak görev yaptığını, bu aramada polisin imajını aldığı hard diskleri ilgililere teslim ettiğini belirtti.

Akalın, dün kendisini arayan emniyet görevlilerinin “İmamın Ordusu” adlı kitap taslağını içeren harddiskin savcılığa teslim edilmesini istediğini söyledi.

Bu nedenle harddiski savcılığa teslim etmek için geldiğini belirten Akalın, aramalarda bulunan diğer avukatlara da benzer tebliğler yapıldığını, onların da savcılığa gelerek kitap taslağına ilişkin ellerindeki belgeler ile dijital verileri teslim edeceklerini söyledi.

Şık’ın avukatlarından itiraz

Bu arada Şık’ın “İmamın Ordusu” adlı basılmamış kitabının tüm nüshalarına el konulması kararına avukatları Fikret İlkiz, Akın Atalay ve Bülent Utku itiraz etti.

24 Mart 2011’de İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından kendilerine telefon edildiğini dilekçede anlatan avukatlar mahkemenin verdiği karar ile bu karara dayanan savcılığın talimat yazısından kendilerine söz edildiğini belirtti.

Mahkemece verilen el koyma kararının bir örneğinin kendilerine verilmemesi nedeniyle kapsam ve mahiyetini bilmediklerine dikkat çeken avukatlar, savcılığın bu karara dayalı olarak “şüphelinin avukatındaki nüshalara da el konulması, aksi davranışın hem CMK’nın 124. maddesi hem de örgüte yardım suçunu oluşturacağı” şeklindeki talimat yazısı nedeniyle el koyma kararına itiraz ettiklerini belirtti.

“Söyleyecek söz bulamıyoruz”

CMK’nın 124. maddesine göre haklarında disiplin hapsi uygulanabileceği yönündeki bildirimin kanunun açık ve emredici hükmüne aykırı olduğunu ifade eden avukatlar dilekçede, “Savunma hakkında yönelik açık bir tehdit oluşturduğu kanaatiyle, bu vahim ve ürkütücü bildirim ve uygulamayı sayın hakimliğin ve gerektiğinde itirazı inceleyecek sayın mahkeme heyeti üyelerinin takdir ve değerlendirmesine sunuyoruz. Ve bu uygulama karşısında söylenecek söz bulamadığımızı belirtmekle yetinmek istiyoruz” dedi.

“Hukuk tarihinde eşi yok”

Kitabın nüshasının teslim edilmemesinin “örgüte yardım” suçunu oluşturacağı şeklindeki kararla ilgili “Hukuk tarihinde eşine rastlanmayacak bir bildirimle karşı karşıya kaldığımızın da tarihe bir not olarak düşülmesi kanısındayız” denilen dilekçede, el koyma kararının kaldırılması, kaldırılmaması durumunda da kararın, tanıklıktan çekinme hakkına sahip olanları kapsamayacağı şekilde düzeltilmesi talep edildi.A

“Sonuna kadar takip edeceğiz”

Avukat Atalay, gazetecilere yaptığı açıklamada da, “Mahkemeye verdiğimiz dilekçemizde henüz bir yargılama yapılmadan bir kitabın imha edilmesinin çok vahim ve kabul edilemez bir durum olduğunu düşündüğümüzü söyledik. Eğer teslim etmezseniz örgüte yardım suçunun oluşacağı şeklindeki tespitinde savunmaya yönelik açık bir tehdit olduğunu dile getirdik. Bu konudaki yasal haklarımız neyse ve ne yapabileceksek bütün bu girişimleri sonuna kadar takip edeceğiz” diye konuştu. (Cnnturk)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.