EnerjiManşet

İklim katili Boğaz’dan Karadeniz’e geçiyor

0

Hükümet’in kirli ve sürdürülebilirlikten uzak enerji politikası dahilinde Karadeniz’de Exon Mobil – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ortaklığıyla tehlikeli 2KM derinliğinde sularda petrol arayacak olan Deepwater Champion petrol arama gemisi İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e geçiyor. Geminin geçişi son nükleer kazaların ikazıyla da artık tamamiyle temiz ve doğayla barışık bir enerji politikası bekleyen vatandaşlarda tedirginlik yarattı.


Greenpeace Akdeniz eylemcileri Deepwater Champion’ın Boğaz’dan geçişi sırasında ekolojik tehlikeye dikkat çekmek için botlarla bir eylem yaptılar, kirli enerjilere ve petrol sızıntısı riskine dikkat çektiler. Eylemi geminin geçişini seyretmek için Esma Sultan Yalısı’nda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve firma yetkilileri sabırla ve soğukkanlı görünmeye çalışarak seyrettiler.

Greenpeace Kampanyalar Direktörü Hilal Atıcı eylem üzerine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bakan, Çernobil’i görmezden geldi, Meksika Körfezi’ni görmezden geldi. Şimdi de Fukuşima’yı görmezden geliyor. Gözlerini felaketlere kapayıp yalnızca büyük şirketlere açan bir bakanı kaldıracak lüksümüz yok. Çünkü aslında en baştan mecbur olmadığımız enerjiler için önce bağımlılık yaratılıyor sonra da hem Akdeniz hem Karadeniz’in geleceği takas ediliyor.”

Nisan ayında Karadeniz’de petrol aramalarına başlayacak olan Deepwater Champion, Transocean şirketine ait. Transocean, Meksika körfezini petrole bulayan Deepwater Horizon platformunun da sahibiydi. ABD hükümetinin raporuna göre, bu şirket de kazadan en az BP kadar sorumluydu. Gemiyi işleten firma olan ABD petrol devi ExxonMobil ise ABD’nin yaşadığı en büyük petrol kazalarından biri olan Exxon Valdez felaketi ile biliniyor.

Erdoğan Hükümetinin ve Taner Yıldız’ın, Türkiye’de üç nükleer santral ve Karadeniz’de onlarca petrol kuyusu açma planı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Rusya ile Akkuyu’da dört nükleer reaktör yapılması üzerinde imzalanan anlaşmanın ardından Japonya ile Sinop için mutabakat anlaşması imzalandı. Fukuşima felaketi henüz sona ermeden hükümetin nükleer enerjideki gözü kara kararlılığı kamuoyunda ve tüm dünyada şaşkınlıkla karşılandı. Bakan son olarak dünyadaki 442 santral kapanmadıkça nükleer santral planlarından vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Daha fazla petrol aranmasının, yeni kuyular açılmasının iklim değişikliğiyle başa çıkmaya çalışan gezegen için kaygı verici bir gelişme olduğu konusunda tüm ekolojistler mutabık. Türkiye’de de Yeşiller Partisi başta, tüm ilgili çevreler iklim krizi ve kirli enerjilerin sebep oldukları diğer ekolojik sorunları aşmak için enerji politikasının küçük ve daha büyük ölçekli temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları, baz yük ihtiyacını azaltacak akıllı şebekeler, ademimerkezi, enerjinin yerinde kullanıldığı sistemler, ve enerjinin az, adilane ve verimli bir şekilde kullanımını öne çıkaracak şekilde değiştirilmesi çağrısı yapıyorlar.

Geçen bahar, Meksika körfezinde Deepwater Horizon platformunun patlaması, sızması ve yanması üzerine  büyük bir ekolojik felaket yaşanmıştı. Karadeniz’de arama yapılacak sular çok daha derin sular ve çok daha tehlikeli koşullar barındırıyorlar. Burada petrol bulunduğu taktirde bir platformda kazanın sonuçları Türkiye’nin Karadeniz sahilleri ve Boğaz başta, tüm Karadeniz havzası için tadili mümkün olmayan bir felaket olacak. Petrol çıkarılması her halükârda iklim değişikliğine ve bununlabirlikte sonsuz ekolojik ve insani soruna yol açacak.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.