İklim KriziManşet

AB’ye göre ufukta iklim için antlaşma yok!

0

Kopenhag hüsranı ve 2011’deki Cancun başarsızlığı sonrasında umutlar Aralık 2011’de yapılacak olan Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı 17’ye (COP17) çevrilmiş durumda. Ancak, iklim değişikliğinin önlemek için yasal bağlayıcılığı olan uluslararası bir antlaşma ufukta halen gözükmüyor.

Cumhuriyetçiler Antlaşmaya Taş Koyuyor

Avrupa Komisyonu İklim Stratejisi ve Müzakereleri Bölümü Başkanı, 23 Mart 2011’de yaptığı açıklamada, bağlayıcılığı olan bir iklim antlaşmasına ulaşım şansını “zayıf” olarak niteledi. Budapeşte’deki Avrupa Gazetecilik Merkezi’nde konuşan Başkan Arthur Runge-Metzger, Durban’daki COP17’den bir antlaşma çıkması konusundaki ümitsizliğinin temel nedeninin ABD Cumhuriyetçi Parti olduğunu söyledi.

Eğer Durban’da önemli bir adım atılma ve küresel bağlayıcılığı olan bir antlaşma şansını sorarsanız, muhtemelen durumun geçen seneden daha düşük olduğunu söylerim

Herkes Washinton’da neler olduğunu görüyor, Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin iklim değişikliği için mücadele konusunda yerel ve/veya uluslararası her hamlesini engelliyor, fon yaratılmasına izin vermiyor. İklim değişikliği konusunda bir şeyler yapmaya çalışan ama iç politika nedeni ile eli kolu bağlı olan bir yönetimden bahsediyoruz burada.

AB daha kararlı olmalı!

AB olarak her zamankinden daha kararlı olmalıyız. ABD Kyoto Protokolünden kaçarken de zor zamanlar yaşamıştık, yine de diğer ülkeleri masaya getirerek bir antlaşma yapmayı başarmıştık. O zaman iklim müzakerelerini canlı tutan bizlerdik. Bu rolü tekrar almamız ve zor da olsa antlaşma yolunda ilerlememiz gerekiyor

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 17. Taraflar Konferansı Güney Aftika’nın Durban kentinde 28 Kasım – 09 Aralık 2011 tarihleri arasında düzenlenecek. Ülkeler iklim değişkliğini önlemek için yine uluslararası yasal bir zemin aramaya devam edecekler.

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.