DünyaManşet

Yunanlılar Türkiye’nin nükleer ısrarını endişeyle izliyor

0

Atina, Yeşil Gazete – Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulias, Cuma günü yaptığı açıklamada Türk hükümetini deprem riski taşıyan bir bölgeye nükleer reaktör inşa etme planlarını tekrar gözden geçirmeye çağırırken, burunlarının dibinde Japonya’dakine benzer bir felaketle karşılaşmamak için Brüksel’den de duruma derhal müdahale etmelerini talep etti.

Türkiye’nin deprem bölgesi olduğu ifade edilen bir yere nükleer reaktör inşa etme isteğini “anlaşılmaz” olarak niteleyen Yunanistan Cumhurbaşkanı, Erdoğan’ı biraz düşünmeye davet etti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulias

“Türk Nükleer Fizikçisi Akkuyu Tehikeli Diyor”

Yunanistan’ın çok satan gazetelerinden Elefteriopia’nın Pazar eki Epsilon ise “Türk Nükleer Fizikçisi Akkuyu Tehikeli Diyor” başlığıyla Tolga Yarman’ın görüşlerine yer vererek Türkiye’nin nükleer planlarını, ekonomisinin neredeyse tamamı turizme dayanan Yunanistan’ı büyük ölçüde etkileyecek bir sabotaj olarak değerlendirdi.  Yarman’ın “rekabetçi Türk turizmini baltalamak isteyen Yunanistan olsaydı, Akdeniz’in bu el değmemiş güzellikteki beldesine nükleer yapılmasını isterdi” sözlerine yer vererek nükleerle birlikte Türkiye turizmini bekleyen tehlikeye değindi.

Tolga Yarman’ın “Yarın bir gün Türkiye’nin reaktörü faaliyete girer de, Yunanistan ‘Türkiye’nin Akdeniz sahilleri radyasyonlu’ şeklinde bir iddia ileri sürerse Türkiye’nin aksini kanıtlama şanısı yok” dediğine yer veren gazete ayrıca, Profesör Yarman’nın  1975’te Akkuyu’nun nükleer santral yapımına uygun yer olarak seçen komitede yer aldığına dikkat çekerek, “Akkuyu 35 yıl önce uygun bir aday olarak belirlendiğinde 25 km uzaklığında yer alan fay hattının varlığı bilinmiyordu. Fay hattı 1990 da bulundu” dediğini vurguladı.

Prof. Tolga Yarman

Yazıda, Akkuyu’nun seçilmesinde dönemin jeopolitik durumlarının öncelik oluşturduğuna değinen Yarman, aslında o zamanlar Trakya ve Karadeniz’in daha uygun olduğunu düşündüklerini ancak Bulgaristan ve Yunanistan’la ilişkilerin iyi olmadığı ve herhangi bir sabotaj olasılığından çekinildiği için Akdeniz’de karar kılmak zorunda olduklarını belirtti. Ancak, Yarman’a göre  deprem bölgesi olmasının yanında, kurulacak reaktörün deniz suyu kullanılarak soğutulmasının gerekmesi ve Akdeniz’in sularının sıcak olmasının bir soğutma problemi teşkil etmesi Akkuyu’nun yine santral için uygun  yer olmadığını gösteriyor.

Yeşiller’den protesto

Cuma günü akşam saatlerinde de Yunanistan Yeşiller Partisi hem Atina Akademisi, Enerji Komitesinin daha önce ifade ettiği “Amerika’da ve Japonya’da deprem bölgelerinde olan pek çok nükleer santral bulunuyor fakat herhangi bir problemle karşılaşılmıyor” sözlerine hem de Türkiye’nin nükleer inadına tepkisini ortaya koymak üzere bir araya geldi.  Atina Akademisi önünde yapılan basın açıklamasında Japonya’daki felaketin ardından Rusya’yla yaptığı nükleer anlaşmasını gözden geçirmemekte ısrarcı olan Türkiye’yi “dik kafalı” olarak nitelendi. Türkiye Yeşiller Partisi, Kıbrıslıtürklerin Yeni Kıbrıs Partisi, ve Kıbrıs Yeşiller Hareketi’nin de destek verdiği açıklamada, Türkiyeli, Yunanistanlı ve Kıbrıslı ekolojistler, çevreciler ve yeşiller Türkiye’nin ekolojik yıkım planına karşı bir birlikte mücadele etmeye çağırıldı.

Haber: Dilek Özkan – Yeşil Gazete, Atina

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.