EkolojiManşet

Kazanın 10. gününde riskler devam ediyor

0

Japonya’da oluşan depremin ardından Fukuşima 1 Nükleer Santrali’nde başlayan nükleer kazalar zinciri onuncu gününe giriyor. Soğutma işlemlerinin yeniden başlayabilmesini sağlamak ve böylece kazanın daha fecii bir hâl almasını önlemek üzere santrale dışarıdan elektrik hatları döşenme çabaları devam ediyor. Şu ana kadar tesisteki 2 numaralı reaktöre 2 ve 5 numaralı reaktörlerdeki soğutulamadığı için kritik etkileşime girme tehlikesi olan yüksek dereceli atık havuzlarına soğutma işlemlerini başlatacak şekilde elektrik verildi. 1, 2, 5 ve 6 numaralı reaktörler ve atık havuzlarında gereken elektrik bağlandı. 1 ve 2 numaralı reaktörlerde kısmi çekirdek erimesi yaşandığından reaktörlerin soğutulabilmesi zor ama elzem. Ancak, 2 numaralı reaktöre elektrik verilmeden önce özellikle kontrol odasında ve batarya şarj sisteminde birçok sistemin kontrolü gerekli. Bu reaktörde de yaşanan hidrojen patlamasının sonucunda iki metre eninde beton duvarlar ve çatı yıkılmıştı.

3 ve 4 Numaralı reaktörlere itfaiye araçlarıyla su sıkılarak bu üniteler işlemlere başlayabilecek derecede soğutulmaya, yani yaydıkları radyasyon ve basınç düşürülmeye, çalıştılar. İşlemin şu an için başarılı olması üzerine, santralin sahibi Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) Pazartesi sabahı itibariyle dışarıdan elektrik hatları bağlama girişimine başladı. Eğer planlandığı üzere Salı günü elektrik verilebilirse, çok tehlikeli MOX yakıt yüklü ve kısmi çekirdek erimesi yaşayan 3 numaralı reaktör ile 3 ve 4 numaralı reaktörlerin yüksek seviyeli atık havuzları da soğutulmaya başlayacak. Aksi taktirde çekirdek erimesi,radyoaktivite ve radyoaktif madde salımı ve atık havuzlarındaki yüksek dereceli atıkların kritik reaksiyona geçmesi üzerine ciddi serpinti riski devam edecek.

3 Numaralı reaktörde yükselmekte olduğu tespit edilen basıncın indirilmesi için çalışmalara ara verilip, çalışanlar geri çekildikten sonra radyoaktif buhar salımına gidilmesi düşünüldüyse de TEPCO şimdilik basıncın seviyelendiğini ve buhar salınmayacağını açıkladı. Bu işlem hidrojen patlaması riskini de barındırıyor. Radyasyon seviyesi tesisin yarım kilometre dışında düşme eğilimi gösterir bir biçimde ölçülüyor. Cumartesi saatte 3443 mikrosievert olan radyasyon seviyesi Pazar akşamı saatte 2623’e düşmüştü. Bu yine de her saat başı bir insanın yılda maruz kalabileceği radyasyonun ölçüldüğü anlamına geliyor.

Bu arada, Japonya Bilim Bakanlığı ilk defa resmi radyoaktivite ve radyoaktif partikül ölçümleri yayınlamaya başladı ve verileri günde 2 kez güncelliyor. Daha önce rapor edildiği gibi içme suyu şebekesinde de olmak üzere radyoaktif iyot ve sezyum izotopları bulunurken, ne bunların ne de ölçümlerin sağlığa zarar vereceği addedilen seviyede olmadığı açıklanıyor. Fukuşima’da santral etrafında ise ölçülen İyot-131 seviyesi radyasyonla alâkalı iş sahalarında çalışan işçilerin maruz kalmalarına izin verilen seviyenin 6 kat üstünde. Ölçümler Japonya’nın birçok bölgesinde normalin üstünde şeklinde açıklanıyor.

TEPCO’nun Cumartesi günü yaptığı bir açıklamaya göre ise Fukuşima 1 Nükleer Santrali’nde depremin ölçülen gücünün 431 gal (cm/s²) olduğunu söylüyor. Japonya’da nükleer santraller 600 gal gücünde bir depreme dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalı, ve sözkonusu deprem nükleer santrallerin yüksek güvenlik standartlarıyla iftihar eden Japonya’da bile tasarım kriterlerinin vaad edilen tasarım standartlarına ulaşamadığını, hele bu boyutta bir tsunami gibi tahmin edilemeyecek veya tasarım parametrelerinin dışında kalan şartlarla nasıl kontrolden çıkabileceğini, yakıt-atık zincirinden çalışma sürecindeki doğa-yıkımı ve belirsizliklere son derece yıkıcı olan bu teknolojinin ne derece riskler barındırdığını bir kere daha gözler önüne seriyor.

(Yeşil Gazete, NHK, Kyodo News)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.