ManşetTürkiye

Doğa talanında “Büyük koalisyon!”

0

Aynı düşündükleri dahil her konuda birbirine giren AKP ve CHP, konu doğa talanı olduğunda uzlaşmışa benziyor. Bu sefer sadece kimlerin fail olarak, bu talandan kar çıkartacağı konusu tartışma yaratacak gibi. Fakat, ne büyük sermaye sahiplerinin, ne de üzerinde oturan halkın fail olacak olması talan gerçeğini değiştirmiyor. Radikal Gazetesi’nden Enis Tayman’ın haberi:

12 Haziran seçimleri öncesinde vaat yarışı kızıştı. Bedelli askerlik önerisiyle gündem yaratan CHP bu kez 2B arazilerine el attı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “2B arazilerindeki mülkiyet sorununu çözeceğiz” dedi. Hamzaçebi’nin ağzından CHP’nin 2B önerisinin AKP’nin 2B tasarısından ‘eksiği’ yok, fazlası var.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bir bölümü İstanbul’un orman arazisi vasfını kaybetmiş arazileri üzerinde kurulu Sancaktepe ilçesinde düzenlediği basın toplantısında 2B sorununa çözüm getireceklerini savundu.

“Şehirler, kasabalar oluşmuştur. Şehir yapıları olan mahalleler oluşmuştur. Caddeler, bulvarlar açılmıştır. Kamu binaları yapılmıştır. Vatandaşlar evler yapmıştır. Hâlâ bu sorunu yok gibi yaşamak, buraları orman olarak görmek son derece yanlıştır.”

“CHP olarak, 2B arazilerindeki mülkiyet sorununu çözeceğiz. Şehirleşmenin olduğu yerlerdeki arazileri emlak vergisi değeri üzerinden, sahibi olan vatandaşlara devredeceğiz. Orman köylülerinin yaşadığı yerlerde ise bu arazileri orman köylülerine bedelsiz olarak vereceğiz.”

“Şehirlerde yapıların olduğu 2B arazilerinde ecrimisil sorununu da çözeceğiz. Kadastronun yapıldığı ve hak sahibinin belirlendiği bu arazilerde geçmişe yönelik olarak ecrimisil alınması uygulamasına son vereceğiz.”

2B yasa tasarısı, ‘orman vasfını yitirmiş orman arazileri’nin işgalcilere satışını öngörüyor. Türkiye’de 473 bin 419 hektar 2B arazisi olduğu belirtiliyor. Uygulamadan yararlanacaklar arasında ilk sırayı 45 bin hektarla Antalya alıyor. Onu 39 bin hektarla Mersin izliyor. Ankara’da 31 bin, Muğla’da 29 bin, İstanbul’da 18 bin hektar arazi bu kapsamda.

‘CHP ile AKP aynı yolda ilerliyor’
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok: CHP satır arasında ‘İşgal edebilirsiniz, size göz yumacağız’ demek istiyor. AKP de, CHP de popülist bir yaklaşımla mavi boncuk dağıtıyor. AKP 2B sorununu demokratik kitle örgütleriyle tartışmak yerine kendi başına kapalı devre çalışmayı tercih etti. Görünen o ki CHP de aynı yolda ilerliyor. Anayasada ve ilgili yasa maddelerinde ‘orman vasfını kaybetmiş arazi’ şeklinde bir tanım kaldığı sürece, geleceğe yönelik olarak ‘Ben ormanı işgal edersem bir gün buna sahip olurum’ düşüncesi kaim olacak. Önce bu ibare kaldırılmalı; daha sonra teknik ayrıntılar tartışılmalı.”

Sultanbeyli ile göz boyanıyor
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman: Sultanbeyli’den yola çıkmak, 2B’deki gerçekleri gözden kaçırmaktır. Sultanbeyli’yle 2B tartışmasına meşruiyet getirilmek isteniyor. Arada villalar veya halen ormana dönüştürülebilecek çok miktarda alan gözden kaçırılıyor.

AKP’nin 2B tasarısı uyutuluyor
AKP’nin 2B yasa tasarısı kamuoyunda heyecan yarattıktan sonra uyutuldu.
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı AKPli Nusret Bayraktar, “Bu hafta tekrar gündeme getirmeye çalışacağız. Ancak seçim dönemine girildiği için Genel Kurul’a indirmek olası görünmüyor” dedi. Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre tasarı için tarım, konut, ticaret merkezleri, tapulu yerler ve kooperatif alanlarında 5 ayrı çalışma yürütüldü. Bu yerlerin hak sahiplerine ulaştırılması için ‘emlak beyan bedeli’ üzerinden yapılacak modelleme ağırlık kazandı. Bayraktar, “Bu yasa çerçevesinde illa bir para kazanma maksadı yok. Biz bir sorunun çözülmesini istiyoruz. Satışları yüzde 10 peşin ve 5 yıl taksitle yapmayı öngörüyoruz. Kaldı ki 2B geliriyle Orman Bakanlığı’na devredilecek alanlarda ağaçlandırmalar için yoğun para transferi olacak” dedi. CHP’nin AKP’yi 2B arazilerini peşkeş çekmekle suçladığını da hatırlatan Bayraktar, “Hamzaçebi’nin bu açıklamasını anlamak mümkün değil” diye ekledi.

Partilerin 2B’de satış koşulları
AKP: 5 ana başlıktaki yerlerde emlak vergisi bedeli üzerinden yüzde 10 peşin, 5 yıl taksitli satış.
CHP: Şehirleşmiş yerlerdeki 2B arazilerinin emlak vergisi beyanı üzerinden satışı. Orman köylüsüne ise bedelsiz devir.

Ödenecek parada da aynı yaklaşım
2B’lerin satışında esas alınacak bedel konusunda 2 farklı yaklaşım var. Rayiç bedel veya emlak vergisi beyan bedeli. Rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki satış bedeli demek. Emlak vergisine esas değerler ise genellikle piyasa rayiçlerinin çok altında kalıyor. Hem AKP hem de CHP’nin emlak vergisi bedelini esas alması, ‘satış’tan devlet kasasına daha az para girmesi olarak yorumlanıyor.

‘Ormanı kim önce dağıtacak kavgası’
Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar: (Hamzaçebi’nin söylediklerinin) AKP’nin açıkladığından ve niyetinden farkı yok. Konu orman arazilerini kim önce dağıtacak tartışmasına doğru gidiyor… Keşke bu tartışmalar seçim öncesi yaşanmasa. AKP de, CHP de benzer vaatlerde bulunuyor. Ama sorun bu arazilerin kaç paraya verileceği değil.

Eğer 2B arazilerinin satışı gerçekleşirse Türkiye 150 yıl boyunca orman yangınlarından kaybettiği araziden daha fazlasını kaybedecek.
Yoksa ister rayiç bedel, ister emlak vergisi bedeli… Kaybedeceklerimizin yanında aradaki fark tartışmaya değer olmayacak.

(Yeşil Gazete, Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.