Dünya

Flaş: Birleşmiş Milletler’den Libya’ya müdahale kararı

0

Türkiye saati ile gece yarısında toplanan Güvenlik Konseyi; yaklaşık 1 saat süren bir toplantının ardından Libya’yı uçuş’a yasak bölge ilan etti. BM Güvenlik Konseyi aynı zamanda; sivillerin korunması için her türlü önlemin alınması gerektiği kararına vardı.

İnsanlığa Karşı Suç İşleniyor

Güvenlik Konseyi, karara dair gerekçesinde,  Libya’daki çatışmaları durdurmanın ve sivillere karşı işlenen insanlık suçunu önlemek için bu kararın alındığını belirtiyor.

Yapılan oylamada kimse “hayır” demedi!

Gece yarısında yapılan oylamada, Güvenlik Konseyi’nin 10 üyesi evet derken 5 üyesi de çekimser oy kullandı. Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan ve Rusya Federasyonu çekimser oy kullanan ülkeler.

Uçuş Yasağı İnsani Yardımı Kapsamıyor.

Libya’daki krizin bir insani yardım krizine de dönüştüğünü belirten Güvenlik Konseyi ; insani yardım amacı taşıyan uçuşlar, ülkeden yardımcıların uzaklaştırılması ve “Libya vatandaşlarının çıkarlarının korunmasını kapsayan” diğer amaçlar için yapılan uçuşları kapsamadığını da ifade ediyor.

Konsey ayrıca tüm üye ülkelerden,  yasağın uygulanması için kurulan komite tarafından izin verilmedikçe,  Libya’dan gelen veya Libya’ya giden tüm ticari uçuşları engellenmesini de istedi.

Birleşmiş Milletler, bu yasak ile Kaddafi rejimi üzerindeki ambargo ve baskıyı arttırmayı ve ülkedeki çatışmaları dindirmeyi ve sivilleri korumayı amaçlıyor. Karar aynı zamanda askeri müdahalenin de önünü açıyor. Libya’ya her an askeri müdahale başlayabilir.

Öte yandan Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı güçler, isyancıların kontrolündeki en önemli kent olan Bingazi’ye yönelik ilk bombardımanı başlattı.

Bir milyon nüfuslu kentte uçan helikopterlerin ve patlamaların sesi duyuluyor.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.