DünyaManşet

Bahreyn’de göstericilere ağır silahlarla operasyon

0
Bahreyn'de bugünkü operasyonlarda polisin bir göstericinin göğsüne yakın plandan ateş ettiğine dair bu görüntü El Cezire'de yayınlandı

Bahreyn'de bugünkü operasyonlarda polisin bir göstericinin göğsüne yakın mesafeden ateş ettiğine dair bu görüntü El Cezire'de yayınlandı

Bahreyn’de hükümet bugün göstericilere yönelik operasyonların şiddetini arttırdı. Güvenlik güçlerinin göstericilere karşı canlı mermi de kullandığı haberleri geliyor. Operasyonun ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Başkent Manama’da İnci Meydanı, sabah saatlerinde âdeta bir savaş alanına döndü. Ağır silahlarla donanmış yüzlerce güvenlik görevlisi göstericilere güç kullanarak müdahale etti. Rejim değişikliği ve reform talepleriyle haftalardır meydanda çadır kuran protestoculara göz yaşartıcı bombalar atıldı.

Muhalif hareketin bir lideri BBC’ye yüzlerce kişinin yaralandığını ve en az beş kişinin öldüğünü söyledi, El Cezire ise 2 ölü ve çok sayıda yaralı olduğunu haber verdi.

İnci Meydanı’nda şimdi panzerler bekliyor. Civar yollarda ise makineli tüfek taşıyan görevlilerin yer aldığı araçlar dolaşıyor. Bölgede çok fazla insana rastlanmıyor.

Görgü tanığı Seyid El Alevi, yaşananları “Sabahtan beri gördüğümüz şeyler inanılmaz. Apaçi savaş helikopterleri, meydandan insanlara doğru harekete geçen askerler… Yaralıları taşımak için ambulansların geçmesine bile izin vermiyorlar. Hastanelerde doktorların içeri girmesine izin verilmiyor. Doktorlara saldırılıyor. Tüm dünyadaki insanlardan bize yardım etmelerini istiyoruz. Bizler barış yanlısıyız. Sadece haklarımızı istiyoruz başka bir şey değil” sözleriyle özetledi.

Suudi askerleri katıldı mı belli değil

İnci Meydanı’ndaki askerî harekâta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen askerlerin de dâhil olup olmadığı bilinmiyor. Pazartesi günü Bahreyn Kralı’nın talebi üzerine toplam bin 500 yabancı asker ülkeye giriş yapmıştı. Ancak bu askerleri taşıyan araçlarda kimliklerini belli edecek bir işaret bulunmuyor.

Ülkedeki en büyük muhalif grup El Vefak, BM’ye bir kez daha Bahreyn halkını korumak için harekete geçmesi çağrısında bulundu. El Vefak lideri Şeyh Ali Selman, “Körfez ülkeleri güçlerinin iç çatışma yaşayan bir ülkeye gelmeleri yanlış bir karardı. Sonuçta dışarıdan bir saldırı söz konusu değildi. Tam aksine radikal siyasi reformların talep edildiği barışçıl gösteriler yapılıyordu. Körfez ülkelerinin askerlerini göndermek yerine reformları desteklemeleri daha iyi olurdu. Bu, bölgedeki insanlar arasında nefreti körükleyen bir harekettir” şeklinde konuştu. (DW, BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.