Ekoloji

Fukuşima felaketi: İlk bağımsız radyoaktivite ölçümleri korkuttu

0

Japonya’da 8.9 şiddetindeki depremin ardından yaşanan tsunami nükleer felakete neden oldu. Nükleer kazalarını kamuoyundan saklamakla meşhur Japon hükümeti bu kez bunu başaramayacak gibi gözüküyor. Felaketin boyutunun çok büyük olmasının yanında bağımsız sivil toplum kuruluşları da kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için tehlikeyi göze alarak çalışmalar yürütüyor. Bu kuruluşlardan biri de Japon gazetecilerle ortak çalışan “Nükleerden Çıkış” Ağı. Ağın 13 Mart’ta yayınladığı bağımsız ölçüm sonuçları felaketi tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Ölçümler 13 Mart’ta reaktörün uzağında 20 ila 1000 mikro-sievert/saat gibi yüksek radyasyon oranları ölçmüştü. Bu zamandan beri kazaların felakete dönüşen seyri resmi bu ölçümlerde maalesef çok daha yüksek resmi rakamlar açıklanmasına sebep oldu.

 

Açıklamanın metni şöyle:

“Nükleerden Çıkış” ağı, aralarında Days Japan dergisi yöneticisi Ryuichi Hirokawa’nın da bulunduğu JVJA (Japan Visual Journalist Association – Japon Görsel Gazeteci Derneği) üyesi altı bağımsız gazetecinin, 13 Mart Pazar günü saat 10.20’de Fukuşima Daiichi nükleer tesisine 2 km. uzaktaki Futaba Belediyesi yakınlarında ölçüm yaptığını duyurdu. Otoritelerden bağımsız şekilde yapılan ilk ölçümler bizimle paylaşıldı. Mesleklerini yapmak üzere gösterdikleri cesaret ve aldıkları risk için ölçümleri yapan Japon gazetecileri saygıyla selamlıyoruz.

 

Fukuşima Daiichi nükleer tesisine 2km. uzaktaki Futaba Belediyesi’ndeki radyoaktivite seviyesi Japon gazetecilern kullandığı bazı Geiger ölçüm cihazlarının (Beiger Countr DZX2, Victoreen 209-SI ve MYRate PRD-10) ölçüm kapasitesini aştı.

 

Yalnızca Victoreen 209-SI cihazı sayesinde doz debisi 10 mili-Röntgen/saat olarak ölçülebildi (0,1 mSv/h, bu demek ki bir Japon Fransa tarafından tolere edilen yıllık miktara sadece 10 saatte maruz kalıyor.). Ölçümü gerçekleştiren gazeteci Ryuichi Hirokawa şöyle konuştu: “Çernobil’de 2011 Şubat’ında yaptığım röportaj sırasında kaza yaşanan reaktörün 200 metre ilerisinde radyoaktivite oranı 4 mili-Röntgen/saat’ti (0,04 mSv/h). Çernobil reaktörüne 4 km uzaklıktaki Pripyat kentinde miktar 0,4 mili-Röntgen/saat’ti.”

 

Diğer 2 cihaz tarafından yapılan ölçümler 20 ila 1000 mikro-sievert/saat (0,02 ila 1 mSv/h) arasında değişiklikler gösterdi. Açıklaması: 1 mSv Fransa’da bir sene boyunca toplumun yapay radyoaktivite ışınlarına maruz kalabileceği azami sınırı teşkil ediyor. Bir Japon bu yıllık doza 1 saat içerisinde maruz kalıyor.

 

Bu bilgiler, nükleer santralin çevresindeki büyük bir alanda, sağlık açısından sonuçları çok ağır olacak aşırı yüksek seviyede radyoaktivite olduğunu gösteriyor.

 

Hatırlatmak gerekir ki bu sabah, Fukuşima Daiichi nükleer santralinin 80 km uzağındaki Miyagi Belediyesi’ndeki radyoaktivite normalin 400 kat üzerindeydi.

 

Japon yetkililer yaşanan durumla ilgili tüm kontrolü kaybetmekte. “Nükleerden Çıkış” ağı vatandaşları uyarıyor: Japon hükümeti, yaşanmakta olan nükleer felaketin ve çevreye yayılan radyoaktivitenin ciddiyetini mümkün olduğunca küçük göstermeye çalışıyor.

 

Japonya’daki nükleer felaket nükleerin toplumlara karşı nasıl bir tehlike içerdiğini bir kez daha ortaya koydu. Sorumlu tek siyasal karar nükleerden çıkmak olacak.

 

Basın açıklamasının orijinali: http://www.sortirdunucleaire.org/actualites/communiques/affiche.php?aff=769

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.