EnerjiManşet

Son dakika: Fukuşima 3’te patlama

0

Pazartesi sabahı yerel satle 11:01’de (TSİ 04:01) Fukuşima 1 Nükleer santralinin soğutma sorunu yaşayan 3 numaralı reaktöründe bir patlama duyuldu. Televizyon görüntüleri kısa bir ışımanın ardından çok miktarda beyaz duman çıktığını gösteriyor. Patlamanın Cumartesi günü ayni santralin 1 numaralı reaktöründe yaşananda olduğu gibi hidrojen birikimi yüzünden olduğu sanılıyor. Kazadan sonra radyasyon seviyelerinde bir artış olmadığı açıklanıyor ve, Cumartesi günkü patlamadaki gibi, reaktör binasının çatısı ve duvarları yıkılmış olsa da reaktör muhafazasının sağlam olduğu söyleniyor. Fukuşima 3 reaktörü yüksek derecede risk taşıyan plütonyum ve uranyum-oksid karışımı MOX yakıt ile yüklü ve uzmanlar bu reaktörde de bir çekirdek erimesi gerçekleşmiş olduğu kanaatinde. Reaktörde sorunlar Cumartesi öğleden sonradanberi devam ediyordu.

Olay hakkında bir açıklama yapan Kabine Bakanı Yukio Edano reaktörün sağlam olduğunu ve radyasyon seviyesinde bir yükselme olmadığını, tehlikeli radyasyon sızıntısı riskinin düşük olduğunu açıkladı. Radyasyon seviyesi saatte 20 mikro Sievert olarak açıklanıyr. Pazar günü, bu oran bir insanın yıllık maruz kalabileceği güvenli addedilen radyasyonun 1.5 katını bulmuş ve 1557.5 mikro Sievert’e çıkmıştı. Daha sonra, sabaha karşı 2 civarı, tesis etrafında 751 ve 650 olarak ölçülen oran sınır sayılan 500’ün üzerindeyken patlamanın ardından 20 olarak açıklandı.

Edeno açıklamasında ayni zamanda 20 kilometre yarı çapındaki tahliye bölgesinde kalmış olan, çoğu hasta ve hastane personeli, 600 civarındakişinin dışarıya çıkmamasını istedi. Güvenlik alanının genişletilmesi şu an için düşünülmüyor. Patlamada 11 kişinin yaralandığı açıklanıyor.

Hidrojen birikmesine Pazar günü reaktörü soğutmak için acil bir çözüm olarak deniz suyu ile doldurma işleminde yaşanan bir aksaklık yüzünden şahit olunmuştu. Depremin ardından soğutmanın istenildiği gibi yapılamadığı reaktörde su seviyesinin düşmesi ile MOX yakıt çubukları kısmi bir şekilde suyun dışında kalmıştı. Uzmanlarca bunun kısmi çekirdek erimesine yol açmış olması çok muhtemel. Reaktöre deniz suyu pompalanmaya başlandıysa da su seviyesi istenen düzeye çıkmamıştı.

Nükleer ve Sanayi Güvenlik Ajansı’na göre, Pazartesi sabaha karşı 1:00 ile 3:20 arasında depolarda su kalmaması üzerine deniz suyu pompalama işlemine ara verilmiş, bunun reaktördeki basıncı ve radyasyon seviyesini yükseltmişti. Bunun üzerine tehlikeli radyoaktif gaz tahliyesine hazırlanan reaktörün sahibi Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) çalışanları tahliye etmiş, ama daha sonra basıncın düşmesi üzerine bu işlemden vazgeçmişti. Ayni saatlerde 2 numaralı reaktörde de yine soğutma sorunu yaşanmıştı.

(Yeşil Gazete, NHK, Kyodo News, The Guardian, NIRS)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.