ManşetSivil Toplum

“Enerji Bakanı nükleer harakiri yapıyor”

0

Greenpeace Akdeniz ofisi Japonya’da yaşanan nükleer kazalarla ilgili yaptığı basın açıklamasında Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın kazayla ilgili açıklamalarını kınadı. Enerji Bakanı’nın Japonya’daki zincirleme nükleer kazalar sürerken Japonya’yla nükleer anlaşma peşinde koşmasının nükleer harakiri yapmak olarak değerlendirildiği açıklama şöyle:

“Nükleer endüstri Japonya’da bir kez daha tehlikeli yüzünü gösterirken, konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “talihsiz” açıklamalarını kınıyoruz. Japonya’da yaşanan depremin sonrasında oluşan Tsunami nedeniyle, Fukuşima I nükleer santralinin 1. ve 3. reaktörlerde patlamalar gerçeklemiş ve binlerce insan tehlike altındayken, Taner Yıldız’ın, santrallerin kendilerini otomatik olarak kapattığını ve durumun kontrol altında olduğunu açıklaması, bizleri Türkiye’nin nükleer planları konusunda çok tedirgin ediyor.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan: “Tüm dünya nükleer bir felakete karşı alarmda, Almanya’da nükleer karşıtı gösteriler sürüyor, İngiltere ve İtalya’da hükümetlere ciddi baskı uygulanıyor. Çin ve Almanya gibi ülkeler, nükleer planlarını bir kez daha gözden geçiriyor. Peki bizim Enerji Bakanımız Taner Yıldız ne yapıyor? Nükleer krizi, kamuoyundan gizleyerek, herşey kontrol altındaymış havası çiziyor ki bu akıl alır gibi değildir. Hepimizin hayatını riske atan Bakan’ın, nükleerin tehlikesinin farkına varması için daha ne yaşanması gerekir?

Tüm bunlar yaşanırken, Bakan’ın Japonlarla anlaşma peşinde koşması adeta harakiridir. Nükleer reaktörler, daima tehlikelidir ve insan hatası, teknik sorunlar, doğal afetler yüzünden ölümcül sonuçlar doğurur. Türkiye acilen, henüz vakit varken nükleer ısrarından vazgeçmelidir” dedi. Greenpeace, hükümetlere tüm dünyada aktif olan reaktörlerden aşamalı olarak kurtulmaları ve daha fazla yeni santraller yerine daha az maliyetli ve güvenilir yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmaları için çağrıda bulunuyor.

Greenpeace tarafından 11 Mart’ta yapılan ilk açıklamada da reaktörlerin hemen kapatılması halinde bile aşırı ısınma yüzünden çekirdek ısınma riskinin süreceği belirtilerek şöyle denmişti:

“Greenpeace olarak, deprem ve tsunami’nin nükleer santrallerde yarattığı çevresel etkiler ve potansiyel güvenlik sorunlarının yanı sıra, kimya endüstrisi ve petrol rafinerileri gibi diğer tehlikeli endüstrilerin etkileri konusunda ciddi kaygılar taşıyoruz.

Medya raporlarına göre, şu ana kadar 4 nükleer santralde 20 reaktörün faaliyeti durduruldu. Henüz herhangi bir radyoaktif sızıntıya dair bilgi gelmedi. Fakat biz, Tsunami’nin Fukushima nükleer santrali gibi tesislerde reaktör soğutma sistemi ve radyoaktif atık depolarına vereceği zararlar konusunda çok büyük endişe duyuyoruz. Japon haber ajanslarından gelen bilgiler, bölgedeki 2000 kişinin tahliyesine başlanacağı yönünde. Derhal kapatılsalar bile, reaktörler aşırı ısınma yüzünden erime riskinin önlenmesi için yüksek miktarda, aktif soğutmaya ve soğutma suyuna gereksinimi olacak.

Depreme dayanıklılık teknolojileri konusunda ileri olduğu sayılan Japonya’da bile, nükleer santrallerin, deprem ve tsunami karşısında halkın güvenliğini tehdit eder boyuta geldiği görülüyor. Bu durumda, nükleer santral standartlarını tamamıyla Rusya’ya teslim eden Türkiye hükümeti bu tehlikeli özgüvenden vazgeçmelidir.

Nükleer santraller, halihazırda içerdikleri yüksek riskler yüzünden sigorta şirketleri tarafından sigortalanmıyor ve kazalardan oluşan bütün ekonomik sorumluluk halkın sırtına ve cebine yükleniyor. Türkiye’de de olası bir durumda ortaya çıkabilecek tehlikenin boyutunu, bizi nasıl bir felaket senaryosunun beklediğini Japonya’da yaşanmakta olan deprem ile ön görebiliyoruz.

Bugün hükümetin yapması gereken en akılcı yaklaşım, Japonya’da yaşananlardan ders almak ve nükleer dosyasını geç olmadan kapamaktır.”

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.