EkolojiManşet

Dağ ceylanlarının nesli mi bir çimento fabrikası daha mı?

0

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği yaptığı bir açıklamada nesli tehlikede olan dağ ceylanlarının habitatlarına karşı arzettiği tehlikeye dikkat çekti. Türkiye Suriye sınırında çok dar bir alanda yaşam mücadelesi veren 150 bireylik bir populasyondan oluşan, nesilleri gittikçe azalan Hatay dağ ceylanlarının doğal yaşam alanlarına kurulması planlanan bir çimento fabrikasının ÇED süreci çevrecilerin de yoğun baskısı sonucu durduruldu. Bu konuda birçok bileşenden oluşan bir mücadele fabrikayı durdurabilmiş, Kasım ayında Hatay İl Çevre ve Orman Müdürlüğü fabrikaya izin vermeyeceğini açıklamıştı.

Ancak, TTKD’nin açıklamasına gore, sürecinin durdurulma sebebi olan bölgede ceylanların yaşıyor olmasını inkar eden firma itiraz ediyor. Adı açıklanmayan firmanın, halkı bilgilendirme toplantısında ceylanların yaşadıkları tepelik bölgeyi kalker kaynağı olarak kullanmak üzere dinamitle patlatarak bu malzemeden çimento üreteceğini beyan etmiş olduğu açıklanıyor.

 

Ceylanların bilimsel tesbiti için gelen bilirkişi hazırladığı raporda ” bölgenin ceylanların tek yaşam alanı olduğu ve oraya bir fabrika kurulmasının doğru olmadığını” belirtiliyor, ancak firma  yetkililerinin itirazı sonucu farklı iki üniversiteden daha görüş istenildiği naklediliyor. TTKD, bölgenin bir an önce yaban hayatı koruma ve yetiştirme sahası ilan edilmesi gerektiğini söylüyor. Fakat derneğe göre yaban hayatı koruma sahası ilan edilme çalışmaları devam ederken adeta daha hızlı davranızılıp bölge organize sanayi bölgesi ilan edilmiş durumda. Dernek bir an evvel dağ ceylanlarını koruyacak tedbirlerin alınmasını, bu karardan vaz geçilmesini istiyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.