Yeşil Havadis

Yeşiller Partisi: “Nükleer lobi dünyayı daha fazla aldatamaz”

0

Japonya’da depremin ardından yaşanan nükleer santral kazası hakkında bir basın açıklaması yapan Yeşiller Partisi kazayla ilgili gerçekleri küçümsemekle suçladığı nükleer santral yanlısı çevreleri suçladı. Yeşiller Partisi eş sözcüleri Ümit Şahin ve Yüksel Selek imzasıyla yapılan açıklamada bu kazanın nükleer enerjinin tehliklerini bir kez daha ortaya koyduğu ve Akkuyu ve Sinop nükleer santral projelerinin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Japonya’da dün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremde on binlerce insanın hayatını kaybetmiş olmasından endişe ediliyor. Öncelikle depremde yaşanan insanlık dramı nedeniyle bütün Japonya halkına başsağlığı dileklerimizi ve üzüntülerimizi iletiyoruz. Umarız en kısa zamanda ve en az kayıpla bu facianın yaraları sarılabilir.

Bu deprem felaketi yarattığı bütün kayıp ve hasarların yanı sıra bir nükleer felakete de dönüşüyor. Tarihin en büyük beşinci depremiyle sarsılan Japonya’da elektrik enerjisi üretiminin %28’ini karşılayan 55 nükleer reaktör var. Bu reaktörlerden en az üçünün, Fukuşima 1 ve 2 ile Oganawa’nın depremde zarar gördüğü bildiriliyor. Ayrıca iki santral daha devre dışı kaldı.

Oganawa nükleer santralinde yangın çıkarken, Fukuşima reaktörlerinden birinde önce soğutma sisteminin arızalandığı, su seviyesinin düşmesiyle birlikte radyasyon sızıntısı olduğu, ardından da çekirdeğin kısmen eridiği bildirilmişti. Bugün gelen daha da ürkütücü haberlere göre santralde bir patlama olmuş ve dumanlar çıkmaya başlamış durumda.

Bir yandan da Japonya hükümetinin Cumartesi sabahı 10 kilometreye çıkardığı güvenlik çemberini 20 km’ye genişlettiği ve  bu alan içindeki herkesin tahliyesini istediği haberleri geliyor.

Umuyoruz bu felaket tam çekirdek erimesine ulaşmadan durdurulabilir ve ikinci bir Çernobil faciası yaşamayız. Ama iyi senaryo durumunda bile bu kazanın Çernobil’den bu yana yaşanan en kötü nükleer kaza olduğuna kuşku yok.

Böyle büyük bir nükleer felaketin orta yerinde, bir yandan Dünya Nükleer Enerji Birliği, bir yandan da Türkiye’nin kerameti kendinden menkul nükleerci profesörleri ortaya çıkıp Japonya’da yaşanan kazayı küçümsemeye, bizi endişe verici bir şey olmadığına inandırmaya, geleceği kalmayan nükleer enerjiyi bir kez daha aklamaya çalışıyorlar.

Bu durum bize bundan tam 25 yıl önce Çernobil felaketi yaşanırken olan biteni halktan gizleyen devlet yetkililerini, halkı korumak yerine televizyona çıkıp radyasyonlu çay içen bakanları ve nükleer lobinin bugün hala on binlerce insanın hayatına mal olan Çernobil nükleer kazasını ciddiye almayan maşalarını hatırlatıyor.

Ecemiş fay hattının üzerinde bulunan Mersin-Akkuyu’da bir nükleer santral yapılır ve bir deprem meydana gelir, ya da başka bir kaza yaşanırsa yine “önemli  bir şey yok” açıklaması yapacaklarına kuşku olmayan bu nükleerci şarlatanlara inanacak mıyız?

Japonya’da yaşanmakta olan nükleer kaza nükleer enerjinin ne kadar güvensiz ve tehlikelerle dolu olduğunu, şeffaflık ve demokratik denetimden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha acı bir şekilde göstermiştir. Bu kadar tehlikeli bir endüstri varlığını ancak gerçekleri gizleyerek, kamuoyunu göz göre göre kandırarak sürdürebiliyor.

Nükleer silahlanmanın ikiz kardeşi olan nükleer enerji sektörü gerçekleri daha fazla gizleyemez.

Japonya’da yaşanan bu kaza nükleer enerjinin kazalarla dolu tarihinde yeni ve dramatik bir aşamadır.

Türkiye nükleer lobinin baskılarına boyun eğmeyi bir an önce bırakmalı, Akkuyu’da Rusya’yla, Sinop’ta Japonya’yla yapmak için anlaşmalar imzaladığı nükleer santral programından derhal vazgeçmelidir.

NÜKLEER LOBİ DÜNYAYI DAHA FAZLA ALDATAMAZ.

ARTIK AKKUYU’DA DA, SİNOP’TA DA, BAŞKA BİR YERDE DE NÜKLEER SANTRAL YAPILAMAZ!

 

Ümit Şahin – Yüksel Selek

Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri

You may also like

Comments

Comments are closed.