ManşetTürkiye

Gazeteci Mavioğlu’na “hassas vatandaş” şikayetiyle yeni dava

0

Radikal gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu hakkında, Murat Karayılan röportajı nedeniyle “örgüt propagandası” davası açıldı. Mavioğlu “Ne yazsak dava açılıyor. Ama meslektaşlarımız tutuklu olsa da, daha çok insanı almak isteseler de yazmaya devam edeceğiz; çünkü işimiz bu” diye konuştu.

Radikal gazetesi muhabiri Ertuğrul Mavioğlu hakkında, Kandil Dağı’nda PKK liderlerinden Murat Karayılan‘la yaptığı bir söyleşi nedeniyle İstanbul Başsavcılığına bir kişinin başvurması sonucu “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla dava açıldı.

Gazeteci Mavioğlu davayı “Ne yazsak dava açılır duruma geldi. Bu habere bile dava açılması, Tayyip Erdoğan ifade özgürlüğü raporlarıyla ilgili ne derse desin, durumu ortaya koyuyor. Tamamen haber niteliğinde olan yazılar bile devlet tarafından hedef alınıyor” sözleriyle bianet‘e değerlendirdi.

Radikal gazetesinde 2010 yılında 28-30 Ekim günleri arasında üç gün boyunca yayınlanan röportajları nedeniyle, gazeteci Mavioğlu’nun 5 yıl hapsi isteniyor.

“Röportaj şiddeti övmenin tam tersine, sivillere şiddeti kınıyor”

Mavioğlu, söz konusu röportajın “şiddeti övmek” iddiasının tam tersine, sivillere yönelik şiddeti kınayan, örgütün yaşanmış sivil ölümleriyle ilgili özeleştiri verdiği, ilk defa gerçekleşen bir röportaj olduğunu belirtti.

Mavioğlu, gerek röportajlar, gerekse gazetecilerin rahatlıkla ulaşabileceği açık kaynak belgelerden oluşan Ergenekon davası, Hrant Dink cinayeti konularını ele alan haberler nedeniyle “gizliliği ihlal” gibi çeşitli sebeplerle açılan birçok dava da olduğunu vurguladı.

Mavioğlu şunları söyledi:

“Radikal gazetesinde neredeyse herkese dava açılmış durumda. Nereye elimizi atsak bir davayla karşılaşıyoruz.

“Tutuklamaya çalışsalar da, biz yazmaya devam edeceğiz”

“Yazmamamız, konuşmamamız, düşünmememiz isteniyor. Gazeteci arkadaşlarımız Ahmet Şık, Nedim Şener tutuklu olsalar da, daha çok insanı hapse atmaya çalışsalar da, biz yazmaya ve konuşmaya devam edeceğiz. “Bizim mesleğimiz budur; işimiz yazmaktır, haber yapmaktır. Fırıncılar nasıl ekmek yaparsa, gazeteciler de haber yapar.”

Beş yıla kadar hapsi isteniyor

Yayınlanan Karayılan röportajı üzerine İstanbul Başsavcılığı’na yapılan bir suç duyurusu sonucu, özel yetkili savcı Hakan Karaali, Mavioğlu’nun beş yıla kadar hapis ve seçme, seçilme hakkının kısıtlanmasını ve kamu hizmetlerinde bulunma hakkının elinden alınmasını istedi.

Savcı Karaali, Karayılan’a ait ifadeleri “örgüt propagandası” olarak değerlendirdi.

Karayılan röportajda “Bundan sonra sivillere yönelik hiçbir eylemimiz olmayacak” demişti.

Mavioğlu röportaj nedeniyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Karayılan ile röportaj yapan davalık!

Yine Kandil Dağı’nda Birgün gazetesi için PKK yöneticileriyle yaptığı röportaj nedeniyle insan hakları savunucusu Hakan Tahmaz üç yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Röportaja yer veren Birgün gazetesi yetkilisi İbrahim Çeşmecioğlu da aynı dava kapsamında sanık olarak bulunuyor.

Tahmaz ve Çemecioğlu’nun 9 Ağustos 2008’de yayımlanan “Tek Taraflı Ateşkes Sorunu Büyütüyor” röportajı nedeniyle TMY’nin 6/2. maddesi uyarınca ve “PKK/KONGRAGEL açıklamalarını yayımladıkları” iddiasıyla yargılandıkları savanın bir sonraki duruşması 24 Mart günü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (Emir Çelik)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.