Ekoloji

Son Dakika: Fukushima’da radyasyon yükseliyor; nükleer tahliye!

0

Japonya’da depremin ardından soğutma sisteminde arıza yaşanan Fukushima nükleer santralinde soğutma işlemi başarılı olamıyor. Yerel saatle Cuma gece saatlerinde santralin etrafından 3000 kişinin zorunlu tahliesi emredildi. Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi’nden (TEPCO) Cumartesi sabahı yapılan açıklamaya göre ise santralin bir türbin binasında radyasyon seviyesi yükselmeye devam ediyor ve reaktör muhafazasında basınç artmakta, bu da soğutma çabalarının başarısızlığına işaret ediyor.

Bu olay ve Onagawa’da çıkan ve sonradan söndürülebilen nükleer santral yangını sonucunda Japonya tarihinde hükümet ilk kez nükleer acil durum ilan etti, ve bu durum devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzman yardımına hazır olduğunu açıklarken, ABD havakuvvetleri uçaklarıyla soğutucu madde gönderdiğini açıklıyor.

İnşa halinde 2, çalışan 6 reaktör bulunan santralde deprem sıraında reaktörler acilen devredışı oldular, ancak alınan bilgilere göre 1 ve 2 numaralı reaktörlerde soğutma sistemlerinde problemler yaşandı. Özellikle 1 numaralı reaktörün soğutma sisteminin çalışmaması üzerine nükleer acil durum ilan edildi, ardından yerel yönetim bu arızayı inkar etti. Fukushima civarında toplam 10 reaktör var ve şehir kalıcı yüksek derecede nükleer atık sahası olmaya aday.

Şu anda 3 kilometre çapında bir alandan 3000 kişi tahliye edilmiş vaziyette. 1o kilometre çapında bir alanda ise insanlara evlerinden çıkmama talimatı verildi. Yeşil Gazete gelişmeleri geldikçe nakledecek.

(Yeşil Gazete, Kyodo News, CNN)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.