Dünya

Japonya’da sızıntı şüphesi ortaya çıktı

0

Japonya’da meydana gelen, Richter ölçeğine göre 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra Japonya’nın Onagawa Nükleer Santrali’nde yangın çıktığı belirtildi. Kyodo Haber Ajansı’nın bu haberi, santrali işleten firma tarafından doğrulanmadı. Daha önce de santralin soğutma sisteminin çalışmadığı yönündeki haberler yalanlanmıştı. İlginç olan, Japon medyasına göre, hükümetin “nükleer enerji acil durum”unu ilan etmesi oldu. Reuters’in haberine göre bu radyasyon sızıntısı veya soğutma sisteminin devre dışı ihtimalinde  hayata geçirilen bir önlem.

Onagawa Santrali’nde üç nükleer reaktör bulunuyor. Bir numaralı reaktör, Toshiba firması tarafından yapılmış, 497 megavatlık (Mwe) kurulu güce sahip. İkinci reaktöre ise yine Toshiba tarafından sağlanmış, 796 Mwe gücünde bir reaktör. Üçüncüsü de aynı güçte ancak daha yeni, 2001’de devreye alınmış. Reaktörlerin ilki 1984, ikincisi ise 1995 yılında ticari faaliyete başlamış.
Bilindiği gibi Enerji Bakanı Taner Yıldız kısa bir süre önce Japonya’ya bir ziyaret yapmış, Türkiye’de bir nükleer santral inşaatı için mutabakat zaptı imzalanmıştı. Yıldız, Japonya’yı seçme konusunda depreme dayanaklılığın öne çıktığını söylemişti.


Yıldız’ın daha önce Rusya ile anlaşma imzalarken depremden bahsetmemesinin nedenleri ve deprem konusu bu kadar önemliyse, daha önce neden Rusya’yı seçtikleri gibi aklımıza takılan sorular ise her zaman olduğu gibi Enerji Bakanı’na sorul(a)mamıştı. Akkuyu’da kurulması düşünülen santralın Ecemiş Fay Hattı’na yakınlığı şimdi daha da tartışmalı bir konu haline geldi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.