Dış Köşe

Blogçular da sokağa – Mehveş Evin

0

İnternet yayınını düzenleyen yasanın düzeltilmesi için daha ne kadar bekleyeceğiz? Blogçular da en temel haklarını bilgisayar başında değil sokakta arayabilir

Her güne “Acaba bugün nasıl bir sıkıntı yaşanacak, ne protesto edilecek, neyin imza kampanyası yapılacak?” diye başlıyoruz.

Hangi abuk, nefret dolu köşe yazısı sinirlerimizi zıplatacak?

Hangi internet sitesi erişime kapatılacak?

Hangi gazeteci veya yazar, işi nedeniyle gözaltına alınacak?

Ortam bu.

Bir yandan herkesin demok-ratik haklar konusunda daha  duyarlı olduğunu, hızla iletişim kurup bir araya gelebildiğini  görmek, sevindirici… Öte yandan yargıda ve uygulamada, halen           en temel konularda bu kadar vahim engellerle ve cezalarla   karşılaşmak, üzücü.

Bütün kalemler yasaktır!

Geleneksel medya kendi  derdiyle meşgul. Ancak blogspot’un kapatılması, gazetecilerin özgürlüğü kadar tartışmamız gereken bir mesele. Çünkü en temel bireysel hak, insanların elinden alınıyor.

Blogspot’ta yemek tariflerini paylaşan da var… Felsefi konularda yazan da, günlük tutan da…

Blogları sansürlemenin, insanların elinden zorla kalemleri toplatmaktan bir farkı yok günümüzde. “İkinci bir emre kadar, tüm kalemler yasaklanmıştır. Çünkü bazı kalemler,  yasaya aykırı hareket etmiştir” demektir bu.

Böyle bir saçmalık olamaz. Sorun, Digitürk’ün açtığı davadan kaynaklanıyor. Süper Lig’in korsan yayınını tespit eden Digitürk, ‘uyarılara rağmen’ yayın sürünce mahkemeye gitmiş. Sonuç: Kapatın gitsin!

Ancak bu işin suçlusu Digitürk değil. İnternet ve  bilişimle ilgili yasalarımız, bu konudaki tüm sivil toplum  uğraşlarına rağmen hâlâ   düzenlenmedi. Bu esneklik yüzünden sorunlu siteler veya alt domain’leri değil, blogspot IP’si toptan kapatılabiliyor.

Tıpkı YouTube’da olduğu gibi.

YouTube yasağı kalkıp, yayına başladıktan sonra unutulan yasal sorunlar, şimdi yeniden hatırlandı. Ancak bu sefer bıçak   kemiğe dayandı.

Bu işi artık çözmek zorundayız. İmza kampanyası mühim evet, ama maalesef yetmiyor. İnternet yasaklarıyla ilgili yapılacak yasal düzenleme sürekli gündemde tutulmalı. TÜSİAD, TBV gibi kuruluşların önerileri daha geniş kesimler tarafından sahiplenilmeli.

Blogçular, bilgisayarlarının başından kalkıp ortak dertleri için gerekirse sokağa çıkmayı bilmeli.

 

-Milliyet-

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.