Sivil Toplum

Öğrenciler mezar evlerde yaşıyor

0

Sakarya Üniversitesi Rektörü korkunç gerçeği açıkladı. Depremde hasar gören binalardaki 15 bin konut öğrencilere kiraya veriliyor.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversite olarak yaptıkları proje araştırmasında, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hasar gören sorunlu 2 bin 500 binadaki yaklaşık 15 bin konutta üniversite öğrencilerinin kaldığını, biran önce bu binaların boşaltılıp güçlendirme veya yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Elmas, deprem konusunda uyarılarda bulundu. Rektör Elmas, Üniversite olarak güvenli yapılarla ilgili bir süre önce il genelinde 17 Ağustos Depreminden etkilenen binalarla ilgili proje başlattıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Sakarya Üniversitesi olarak depremden etkilenen binaların mevcut durumu ile ilgili bir çalışma yaptık. Bu binaların mevcut deprem yönetmeliğine göre mutlaka boşaltılarak güçlendirme yapılması veya yerine yeni binalar yapılması gerekiyor. Bu binalar genellikle Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilere kiralanıyor. Deprem sonrası orta hasarlı olanlar zaten bir şekilde toparlandı. Ama şu anda ‘6 katlı olup’ depremi hasarsız atlattı’ denilen 2 bin 500 civarında bina var. Bu da aşağı yukarı 15 bin konut demek. Şu anda 15 bin konutluk, depremde yıkılmaya aday bina var. Bu bir varsayım değil, bu bir gerçek.”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Elmas, deprem geçiren ve deprem yönetmeliğine uymayan bu binalarda sahiplerinin oturmadığını da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu binalarda sahipleri zaten kendisi yaşamıyor. Kendi oturmuyor. Öğrencilere veriyor. Depremi bu binalarda yaşayan hiç kimse tekrar aynı binalarda oturamaz. Ama evlerini kiralıyorlar.”

Sakarya’da bu konu sık sık gündeme gelmesine rağmen depremin ardından 11 yıl geçmesine rağmen hiç bir düzenleme yapılmıyor. Yasal engeller ve hak sahipliği nedeniyle binalar yıktırılamıyor. Bu binalarda da genellikle, öğrenci sayısı 55 bine çıkan Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören ve yurt bulamayan öğrenciler kalıyor. (Sol)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.