DoğaManşet

İzmir’in göbeğine altın madeni

0

İzmir Karşıyaka’da altın madeni işletme çalışmaları başladı. Karşıyaka kent merkezine 5-6 km uzaklıkta bulunan Yamanlar’daki Arapdağı’nda işletilmek istenen altın madeni için yol ve tesis inşaatı başladı. Altın madeni Doğançay Mahallesine 2 km, Sancaklı köyüne 1 km uzaklıkta iken, Karşıyaka’nın en önemli toplu konut alanlarının ise tam karşısındaki tepede bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda büyük taşkınlara neden olan ve kentin içinden geçip körfeze dökülen Kocadere Deresi de altın madeninin eteklerinden akıyor.

Türkiye’de Maden Tetkik Araştırma (MTA) kurulduktan sonra belirlenen ilk altın cevherleşmesi olan Arap Dağı’nda altın madenini işletme çalışmaları başladı. Metro Ticari ve Mali Yatırım A.Ş. şirketi tarafından işletilmek istenen altın madeni İzmir’in Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinin sınırında bulunuyor. İzmir de, kentin güneyinde, yer alan,  şehrin içme ve kullanma suyunun büyük bölümünü karşılayan barajların su havzası içindeki Efemçukuru köyünde TÜPRAG şirketince işletilmek için son aşamaya gelinen altın madenini tartışılırken, şimdi de kentin kuzeyinde yeni bir altın madeni çalışması başlatılmış durumda. Karşıyaka ve Bayraklı ilçeleri sınırlarında ve her iki ilçenin de sırtlarında olan altın madeni birçok yerleşim biriminin hemen yanı başında yer alıyor. Maden geçmiş yıllarda önemli sel taşkınlarına neden olan Kocadere ve Eskisekiköy Deresinin de yakınlarında bulunuyor. Altın madeni, Onur Mahallesi’ne kuş uçuşu 1200, Doğançay Mahallesine 1.700, Nafiz Gürman Mahallesine ise yaklaşık 2.000 metre yakınlıkta. Karşıyaka’nın simgelerinden olan Barış Anıtı ile karşılıklı tepelerde bulunan altın madeni, yine Barış anıtının bulunduğu tepede yer alan toplu konutlarla da karşı karşıya.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Son olarak kamuoyunda daha çok Metro Turizm olarak tanınan Metro Ticari ve Mali Yatırım A.Ş. tarafından işletme ruhsatı alınan altın madeni için yol ve tesis yapım çalışmaları geçtiğimiz günlerde başladı. Bölgeyi, “maden sahası girilmez tabelaları” ile koruma altına alan Aslan İnşaat adlı şirket, iki kepçe ile maden tesisleri için yol ve tesis yapımı çalışmalarını sürdürüyor. Konuştuğumuz yöreden vatandaşlar, şirketin halkın dikkatini çekmemeye çabaladığını söylediler.

Aynı zamanda AKP Samsun Milletvekili olan Metro Turizm Yönetim Kurulu üyesi Fatih Öztürk, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında Karşıyaka Arapdağı’ndaki altın ve civa madenlerinin ruhsatına sahip olduklarını açıklayarak, altın madenciliğini siyanür kullanmadan yapacaklarını ileri sürmüştü. Öztürk, tonda 14 gram olarak tespit ettikleri altın için yapılacak binlerce tonluk kazıdan çıkacak pasanın ise inşaat sektöründe kullanılacağını iddia ediyor.

Öte yandan, yarın gerçekleştirilecek İzmir’in içme suyu sorunu ve politik yaklaşımlar sempozyumunda, Efemçukuru altın madeni ve Çamlı barajı konusu masaya yatırılacak. Altın madeni işletilmek istenen alanda kurulmak istenen ve büyükşehir belediyesi tarafından ‘yaşamsal önemde’ diye nitelendirilen Çamlı Barajı’na Çevre Bakanlığı ÇED izni vermemişti. Bakanlıkların bütün masrafını büyük şehir belediyesi tarafından karşılanacak olan baraja, madeninin işletilmesi için izin verilmediği belirtilirken, bilim insanları Kanadalı TÜPRAG şirketi tarafından bu yılın ortalarında işletmeye açılacağı söylenen madenin, kentin içme ve kullanma sularında ağır metal kirliliği yaratacağını dile getiriliyorlar. (Özer Akdemir)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.