ManşetSpor

Heyecan Paris’te başlıyor

0

31. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası, yarın Fransa’nın başkenti Paris’te başlıyor.

50 ülkeden 629 sporcunun katılımıyla 18 bin seyirci kapasiteli Palais Omnisports Paris Bercy (POPB) salonunda düzenlenecek 31. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’na, 6 Mart Pazar günü sona erecek. Şampiyonada Türkiye’yi 7’si bayan 12 atlet temsil edecek. Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, asbaşkan Ergüder Uzun ve genel sekreter Nihat Doker’in de yer aldığı Türk Milli Takımı kafilesi, 7 Mart Pazartesi günü yurda dönecek.

Bayanlarda 400 metrede Meliz Redif ve Pınar Saka, 800 metrede Yeliz Kurt ve Merve Aydın, 1500 metrede Dudu Karakaya, 3000 metrede de bir önceki Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Almitu Bekele Degfa ile Sultan Haydar mücadele edecek.

Erkeklerde ise 400 metrede Serdar Tamaç, 800 metrede Halit Kılıç, 1500 metrede Kemal Koyuncu, 3000 metrede ise Halil Akkaş ve Mert Gırmalegese piste çıkacak.

TÜRKİYE’NİN SALONDAKİ TEK MADALYASI ALMİTU BEKELE’DEN
Türkiye, Avrupa salon şampiyonalarındaki tek madalyasını, Torino-2009’da bayanlar 3000 metrede Türkiye rekoru kırarak şampiyon olan Almitu Bekele Degfa ile aldı. İtalya’nın Torino kentindeki şampiyonada Degfa, 8:46.50’lik derecesiyle Türkiye rekoru kırmış ve altın madalyanın sahibi olmuştu. Türk atletizm tarihinde bir ilki gerçekleştiren Degfa’nın yarışın son 100 metresindeki sprinti, atletizm otoritelerince övgüyle söz edilmişti.

Degfa’dan sonra en iyi derece, milli atlet Halil Akkaş’ın, Birmingham-2007’deki şampiyonada 3000 metrede elde ettiği 4’üncülüktü. Paris’te 1500 ve 3000 metrelerde mücadele edecek Mert Gırmalegese de Torino-2009’da 3000 metrede 7:45,46 ile Türkiye rekoru kırarak 5. sırada yer almıştı.

İLK GÜN 9 ATLET PİSTE ÇIKACAK
Şampiyonanın ilk gününde, 9 Türk atlet piste çıkacak. Meliz Redif ve Pınar Saka, bayanlar 400 metre 1. seride, aynı gün yapılacak yarı final için ter dökecek. Yeliz Kurt ve Merve Aydın ise bayanlar 800 metre 1. seri için piste çıkacak. Dudu Karakaya ise bayanlar 1500 metre 1. seride final için mücadele edecek.

Erkeklerde ise Serdar Tamaç 400 metre 1. seride aynı gün koşulacak yarı final için mücadele verirken, Halil Akkaş ve Mert Gırmalegese de 3000 metre 1. seride yarışacak. Halit Kılıç da 800 metre 1. seride yarı final için çaba harcayacak.

ÇOK SAYIDA MİLLİNİN FİNAL KOŞMASI BEKLENİYOR
Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Paris’te final koşacak sporcu sayısının fazla olacağını düşündüğünü belirtti.

Öncelikle finali düşündüklerini, ikinci planda madalya hedeflediklerini ifade eden Terzi, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın Türkiye’de yapılacağını hatırlattı. Terzi, ”Serdar Tamaç ve Dudu Karakaya gibi sporcularımızı, dünya şampiyonası öncesinde, salon atmosferini yaşamaları için Paris’e götürüyoruz. Türkiye’de salonumuz yok ve çocuklarımızı salon yarışlarına çok iyi hazırlama imkanımız olmuyor. Salon ihtiyacını, sporcularımızı dışarıya gönderip, koşturarak veya kamp yaptırarak halletmeye çalışıyoruz. Ancak, dünya şampiyonasından sonra salon ihtiyacımız da karşılanmış olacak” diye konuştu.

ŞAMPİYONANIN MASKOTU ”ATHLIX”
Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nın resmi maskotu Athlix, geçen ay Fransa Elit Atletizm Salon Şampiyonası’nda atletizmseverlerle buluştu. 10 Haziran 2010 doğumlu Parisli Athlix, turuncu bedenine, üzerinde Paris-2011’in logosunun bulunduğu mavi renkli tişört ve siyah şort giyiyor. Beyaz kafasının üzerinde, atletizm pistine benzer turuncu saçları bulunan sevimli maskot, koşmanın ve atlamanın yanı sıra gülle, cirit ve çekiç atmayı çok seviyor.

BERCY ATLETİZM SALONU
Paris’teki Bercy Bulvarı üzerine kurulu, çok amaçlı Palais Omnisports Paris Bercy (POPB), Seine nehrinin yakınlarında, 55 bin metrekare alan üzerinde bulunuyor. 1984 yılında inşa edilen piramit şeklindeki salon, 18 bin kişi kapasiteli. Atletizmin yanı sıra birçok spor etkinliğine ve gösterilere ev sahipliği yapan salon, Depeche Mode, U2, Pink-Floyd, Metallica, Madonna, Johnny Halliday, Indochine, Mylene Farmer ve Michel Sardou gibi birçok şarkıcı ve grubun da sahne almasıyla biliniyor.

Paris Bercy Salonu, 1985 Dünya Oyunları’nın yanı sıra 1994 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası ve 1997 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.