Tarım-Gıda

“Tedbir alınmazsa Bursa Ovası yok olacak”

0

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB)’nin düzenlediği, “Tarım Arazilerinin Amaç Dışı Kullanımı ve Büyük Ovaların Korunması” panelinde Bursa Ovası’nın geleceği tartışıldı.

Geçtiğimiz Cumaretesi günü Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Ay, çarpık kentleşme ve sanayileşmenin bu hızla devam atmesi halinde ortada Bursa Ovası diye bir yer kalmayacağını söyledi. TEMA Danışmanı Mahir Gürbüz’ün konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliğini Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. A.Vahap Katkat yaparken, meslek odaları temsilcileri de birer konuşma yaptı.

“Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ediyor”

Günümüzde insanların hâlâ toprakla araziyi ayırt edemediğini vurgulayan TEMA danışmanı Mahir Gürbüz, toprağın bir varlık olduğunu arazinin ise kullanılması mümkün bir kaynak olduğunu söyledi. Tarım arazisinin kesinlikle tarım dışında kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Gürbüz, “Araziyi kullanıp da toprağı yok etmeyecek tek sektör tarımdır. Amaç dışı kullanımın önlenmesi gerekir, büyük ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınması gerekir.” dedi. Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ettiğini belirten Gürbüz, Sapanca’daki Toyota fabrikasını, Antalya’daki doğalgaz santralini ve Gaziantep’teki fıstık bahçelerinin üzerine yapılan organize sanayi bölgesini bunlara örnek olarak gösterdi. HKMO Başkanı Ufuk Ay da, insanoğlunun kentleşme serüveninde, hayatın temel kaynağı olan tarım arazilerinin korunmak zorunda olduğunu anlatırken, Bursa’nın tarım arazileri üzerinde gelişen kaçak yapılaşma sorununu ve bu sorunun temel kaynağı olan hisseli parsel olgusunu doğru anlayabilmemizin imkanının olmadığını söyledi. Ay, şu görüşleri dile getirdi: “Bursa’da yer alan yapı stoğunun yüzde 70’e yakını kaçak yapı statüsündedir ve bu yapıların yüzde 80’i hileli hisseli parseller üzerine oturmuştur. Çarpık kentleşme ve sanayileşme bu hızla devam ederse çok kısa süre içinde Bursa Ovası yok olacaktır.”

(haberler.gen.al)

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.