Enerji

Derince Sahili’ne yeni akaryakıt tankları

0

Derince sahilindeki TCDD’ye ait akaryakıt tanklarının kapasitesi herhangi bir ÇED raporu olmaksızın 12.176 metreküpten 45.980 metreküpe çıkarılıyor.

Derince sahilinde TCDD trenleri için gerekli mazotu depolayan 5 adet büyük akaryakıt tankı 17 Ağustos 1999 depreminden sonra, hem bölge için tehlikeli oldukları hem de trenlerin tamamına yakını elektrik enerjisi kullandığı için devre dışı bırakılmıştı. Özgür Kocaeli Gazetesi yazarlarından İsmet Çiğit’in son yazısına göre bir süre önce, TCDD bu 5 tankı, merkezi İstanbul’da bulunan  GS Petrol Ürünleri Tic. A. Ş.’ye 15 yıllığına kiraladı. Bu 5 eski tankın toplam akaryakıt depolama kapasitesi 12. 176 metreküptü. Ancak 4 Mart 2010 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan  (EPDK), akaryakıt depolama lisansı alan GS Petrol Ürünleri adlı şirket, Kocaaeli Valiliği’ne başvurarak, tankların yetersiz olduğu gerekçesiyle kapasite artırımı için izin istedi. Kocaeli Valiliği 23 Ağustos 2010 tarihinde ÇED sürecine de gerek olmadığını belirterek gerekli izni verdi. Hemen ardından Büyükşehir Belediyesi de toplam 45. 980 metreküp kapasiteye sahip 5 ilave tank yapımı için izin verdi. Tanklardan birini inşaa eden firma, Büyükşehir Belediyesi’den 12 Kasım’da bu tank için kullanma ruhsatı ve 13 Ocak 2011  tarihinde de geri kalan tanklar için inşaat yapı ruhsatını aldı.

Bu gelişmeleri CHP’li Derince ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Ali Haymanalı’nın kişisel çabaları sonucu öğrenebildiklerini, civarda yaşayanların durumdan haberdar edilmediklerini anlatan Çiğit yazısına söyle devam ediyor: “Bütün bunların yanlış olduğunu, yasa dışı olduğunu söylemiyorum. Sadece şunu öğrenmek istiyorum: Bütün bunlar olup biterken, Derince’nin burnunun dibinde, bölgedeki onlarca yanıcı, parlayıcı, patlayıcı madde üreten ve depolayan tesislerin hemen yakınında yeni ve bu kadar büyük kapasiteli bir akaryakıt depolama tesisinin kurulacağını, bu tesis için bütün resmi izinlerin üstelik “ÇED sürecine” gerek görülmeden verildiğini bu kentte kaç kişi biliyor?”

(Gülden Akyol- Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.