DünyaManşet

Ortadoğu’da isyan dalgası büyüyor

0

Tunus ve Mısır’da diktatörleri alaşağı eden devrimlerin ardından Ortadoğu sokakları durulmuyor.

Yemen, Cezayir ve Ürdün’deki gösterilerin ardından İran ve Bahreyn’de de tansiyon giderek yükseliyor.

İran’da dün gösteriler Azadi meydanı çevresinde yoğunlaşmış, başlangıçta sakin seyreden gösterilere güvenlik güçleri gözyaşartıcı bombalarla müdahale etmişti. Görgü tanıkları, Azadi ve İnkilab caddelerinde toplanan binlerce göstericinin Azadi Meydanı’na doğru ilerlediğini, ancak polis ve güvenlik güçlerinin göstericilerin yollarını kestiğini bildirdi. Protestolarda iki göstericinin öldüğü doğrulandı.

İranlı muhalif lider Mir Hüseyin Musavi ve karısı Zehra’nın Tahran’daki yürüyüşe katılması ise güvenlik güçlerince engellendi. Olaylar üzerine İranlı bazı milletvekilleri, muhalif liderler Mir Hüseyin Musavi ile Mehdi Kerrubi’nin yargılanıp idam edilmesini istedi.

Bahreyn’de ise önceki gün çeşitli gösteriler düzenlenmiş, güvenlik güçleri ve bazı eylemciler arasında çatışmalar çıkmıştı. Gösterilerde iki kişinin ölmesi üzerine muhalefet parlamento faaliyetlerini askıya aldı.

Ülkede çoğunluğu oluşturan Şiilerin destek verdiği, Ulusal İslami Uzlaşma Birliği adlı grubun milletvekili Halil el Marzuk, AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada, parlamento üyeliklerini askıya aldıklarını söyledi.

Marzuk, kararı ‘güvenliğin kötüleşmesi, yetkililerin protestoculara olumsuz ve acımasız bir tavırla yaklaşarak iki eylemciyi öldürmesi’ nedeniyle aldıklarını belirtti.

Bahreyn’de ülke nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan Şiiler de uzun süredir, Sünni lider kadrosunun kendilerine ayrımcılık yaptığından şikâyet ediyor.

Yemen’de ise gösteriler beşinci gününü doldurdu. Sana’da binlerce gösterici başkan Ali Abdullah Saleh’in görevi bırakması talebiyle gösterilerini sürdürüyor.

Yemen’de dün sivil polislerin de aralarında olduğu hükümet yanlısı göstericiler sopalarla demokrasi yanlısı protestoculara saldırmışlardı. (Yeşil Gazete)

*Al Jazeera, BBC ve HaberTürk’ten derlenmiştir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.