Kültür-Sanat

İsmail Gülgeç’e veda

0

Cumhuriyet gazetesi ve Bianet’te çizen, Karikatürcüler Derneği eski Başkanı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi karikatürist İsmail Gülgeç bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi’nde önceki gece saat 23.30 sıralarında yaşamını yitirdi.

İlk çizgileri 1968’de Yeni İzmir gazetesinde yayınlanan Gülgeç entelektüel ayı karakteri ve “Hayvanlar” çizgi bantı ile tanınıyordu.

64 yaşındaki Gülgeç, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 7 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Gülgeç için yarın saat 10.00’da Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki merkez binasının bahçesinde tören düzenlenecek. Törenin ardından Gülgeç’in naaşı, yaşadığı yer olan Çanakkale Eceabat ilçesi Kocadere Köyü’ne götürülecek. Gülgeç’in yarın ikindi namazının ardından Kocadere Köyü mezarlığında toprağa verileceği belirtildi.

İsmail Gülgeç'in bugünkü Cumhuriyet gazetesinden yayınlanan son bantı

İsmail Gülgeç kimdir?

1947 Gaziantep’te dünyaya gelen İsmail Gülgeç, iİlköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968’lerde Yeni İzmir gazetesinde yayınlandı. Ardından Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen İsmail Gülgeç Milliyet Çocuk Dergisi’nde yayınladığı “Ormangiller” adlı karikatür bantı geniş bir ilgi uyandırdı. 1979’da yayınlanan İnce Memed resimli romanı (Yaşar Kemal’in yapıtıyla birlikte) yurt dışında da yayınlandı.

1980’lerde Cumhuriyet Gazetesi’nde çizmeye başlayan Gülgeç, “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken “İnsanlar” adlı dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. “Hayvanlar” adlı dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. Gülgeç, Milliyet’in haftalık mizah eki Kirpi’de de çizdi.

Sanatçı, Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü (2005-Ekim)” isimli kitabını çizgi-roman olarak resimleyen Gülgeç, şarkıcı Nazan Öncel’in “7’n Bitirdin” isimli albüm kartoneti için 12 şarkıya 12 karikatür çizdi.

İsmail Gülgeç, 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı. Gülgeç, Cumhuriyet’te “Hayvanlar” adlı çizgi bantını çiziyordu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yayımladığı başsağlığı mesajında, “Değerli meslektaşımız İsmail Gülgeç’i kaybettik. Karikatür dünyasının çok değerli isimlerinden biri olan İsmail Gülgeç’i sevgi ve saygıyla anarken ailesine ve basın topluluğuna başsağlığı diliyoruz” denildi.

(Yeşil Gazete)

*Bianet ve Cumhuriyet’ten derlenmiştir.

You may also like

Comments

Comments are closed.