ManşetTürkiye

Kömür santralindeki kazanın bilançosu ölümcül

0
Göçük
Kömür santralinin maden alanındaki ölümcül göçük alanı
Göçük

Kömür santralinin maden alanındaki ölümcül göçük alanı

Maraş’ta, Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada, 4gün arayla iki göçük olayı yaşandı.

6 Şubat’ta 1 işçinin öldüğü, 10 işçinin de yaralandığı olay hâlâ sıcaklığını korurken, 10 Şubat sabah saatlerinde bir göçük haberi daha geldi. Çalışmalar sonunda 1 işçinin cesedine ulaşılırken, 9 işçi hala göçük altında. 8 işçi ise kurtarıldı.
Çalışmalara askeri birlikler ve AKUT devam ediyor. Valilik ise, ilk gün işçilerin cep telefonu numaralarından gelen sinyallerle yer tespiti yapmaya da çalışacaklarını açıkladı. Termik santralin “Çöllolar” kömür havzasında meydana gelen göçüğe sadece helikopterlerle ulaşılıyor. Bu nedenle  ilk gün çalışmalara bir askeri helikopterler katıldı. Ekiplerin gece arama kurtarma faaliyetlerine devam ettiği kaza yerine yakın bir yerde, 10-11 Şubat 2011 geceleri gece görüş kabiliyeti olan helikopterler de bekletildi.
İlk gün helikopterdeki halat yardımıyla aşağıya inen bir askerin toprak yığınları arasından çıkardığı cesedin 25 yaşındaki dozer operatörü Ruşen Demir’e ait olduğu bildirildi.
Sendika’dan uyarı
Dev Maden-Sen Genel Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise özelleştirme sonrasında Park Holding’e devredilen açık kömür ocağında 1200’e yakın işçi düşük ücretle 3 vardiya halinde çalışıyordu. Sendika’nın ifadesince maden işletmesinde göçüklere dönük ciddi önlemler alınmıyordu, sık sık toprak kayması ve çatlaklar oluşmuştu. Madenin taşeron şirketlere ihale edildiğine de dikkat çeken sendika, maden işletmelerinde sağlıklı ve güvenli iş ortamının yaratılması konusunda ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanması için çağrıda bulunuyor.
İnceleme başlatıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaptığı açıklamayla, Afşin Çöllolar kömür sahasındaki heyelanlarla ilgili inceleme başlatıldı. Bölgede 6 ve 10 Şubat günlerinde meydana gelen heyelan ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak heyet kurduğu, heyelanların nedenlerini ortaya çıkarmak üzere inceleme başlattığını duyurdu.
Kömürün ölümcül varlığı
Bölgede santral için son derece geniş doğa katliamına yol açar bir şekilde açık maden ocağı yöntemiyle kömür çıkarılıyor.  Kömür yatakları 120 km²ye yayılmış vaziyette ve 3.2 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiyedeki kömürün çoğu gibi buradaki de verimsiz yanan ve yüksek sülfür içeren linyit kömürü. Ülkede her yıl ölümcül kömür madeni kazaları yaşanırken, bu kazalarda ayni zamanda yüzlerce işçi yaralanıyor. Madenlerde çalışan işçiler, göçük gibi hayati risklerin yanı sıra, pnümokonyoz gibi ciddi akciğer rahatsızlıkları riski ve beklentisine maruz kalıyor.
Afşin Elbistan termik santrali şu anda Türkiye’nin en büyük kömürlü termik santrali ve 4 ünitesinin toplam kapasitesi 1300 MW’ın üzerinde. Bölgeden çıkarılan linyit kömürüyle çalışan santral, filtre sistemi olmaması sebebiyle etrafa çok ciddi hava kirliliği ve sağlık riski yayıyor. Soğutma suyunu da Ceyhan nehrinden alan santralin nehir suyunu azalttığı gözlemleniyor. Santral şu anda ERG-VERBUND Elektrik Üretim Şirketi tarafından ömrünü 20 sene uzatacak şekilde modernleştiriliyor.
Kömürlü termik santraller ciddi hava kirliliği ve sağlık riski yaratmanın yanı sıra, ayni zamanda bu en verimsiz fosil yakıtla iklim değişikliğine çok ciddi bir şekilde katkıda bulunuyorlar. Türkiye’de hükümet şu anda 47 yeni termik santral lisansı vermiş vaziyette.
(Yeşil Gazete, Hürriyet, NTV)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.