Dünya

Afganistan’da her gün 2 çocuk ölüyor

0

Savaş Afganistan’da da en çok çocukları hedef alıyor. Her gün ortalama 2 çocuk hayatını kaybediyor.

10 yıldır devam eden Afganistan savaşının bilançosu her geçen daha korkunç boyutlara ulaşıyor. Geçen yıl günde en az 2 çocuk ABD uçaklarının bombardımanında hayatını kaybetti.

Afganistan’da görev yapan insan hakları izleme örgütü ARM son raporuyla bu iç karartıcı tabloyu bir kez daha gözler öünne serdi. Raporda, savaş nedeniyle 2010’da ölen 2 bin 421 sivilden 739’unun 18 yaşından küçük olduğu bilgileri yer aldı. Ancak çocuk ölümlerinin üçte ikisinden militanlar, yüzde 17’sinden de ABD ve NATO birlikleri sorumlu olduğu ileri sürüldü.

Çocuk ölümlerinin büyük bir bölümünün Taliban’ın kalesi durumundaki Kandahar ve Helmand vilayetlerinde meydana geldiğine dikkat çekilirken, doğudaki Kunar ve kuzeydeki Kunduz’un da çocuklar açısından en tehlikeli kentler arasında yer aldığı belirtildi. Ayrıca şiddet olaylarının daha önce güvenli olan bölgelere de sıçradığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler’in geçen yıla ilişkin bir raporunda, Afganistan’daki sivil kaybın 2010 yılının ilk 10 ayında 2009’a nazaran yüzde 20 oranında arttığı ve bunların dörtte üçünden militanların sorumlu olduğu belirtilmişti. (Ntv)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.