ManşetTürkiye

Soruşturma var ‘isim’ yok

0

Aralarında eski İstanbul Valisi Muammer Güler ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında Hrant Dink cinayeti nedeniyle görevi ihmalden savcılık tarafından soruşturma açılıp açılmadığı tam bir bilmeceye dönüştü.

Gün boyu gelen açıklamalar kafaları karıştırırken İçişleri Bakanı Beşir Atalay ‘Soruşturma yok’ dedi. Dink ailesinin avukatı Cem Halayurt ise savcıyla görüştüklerini ve soruşturmanın açıldığını belirtti. Halayurt’un verdiği bilgiye göre soruşturma açılan kişilerin isimleri savcılar tarafından ‘gizlilik’ nedeniyle açıklanmadı

ATALAY’IN AÇIKLAMASI
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 95. Dönem Kaymakamlık Kursu kapanış törenine ve kura çekiminin yapılacağı Crowne Plaza’ya gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Atalay, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, idare olarak kendilerine gelen herhangi bir konu olmadığını bildirerek şöyle konuştu: “Bu konuda epey bir bilgi kirliliği ve karışıklık var. Şu anda idare olarak bize gelen herhangi bir konu yok. Bu konunun yeniden gündeme gelmesi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği karar ve ailenin avukatlarının savcılığa başvurusu ile gündeme geldi. Savcılığa başvurudur bu, henüz soruşturma da başlatılmış değildir. Savcılık bundan sonra ne yapacak onu beklemez lazım.” DİNK AİLESİNİN AVUKATI KONUŞTU: VAR
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin ‘bazı kamu görevlileri’ hakkında soruşturma açıldığı haberlerinin yalanlanması üzerine Dink ailesinin avukatı Cem Halavurt açıklama yaptı.
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek soruşturma savcısı Mustafa Çavuşoğlu ile görüşen Avukat Cem Halavurt, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bazı kamu görevlileri ile ilgili 17 Ocak’ta yaptıkları başvuru üzerine 25 Ocak’ta 2011/192 sayılı soruşturma açıldığını savcı Çavuşoğlu tarafından teyit edildiğini belirten Halavurt, “Soruşturma ile ilgili Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine sadece müşteki isimleri girilmiş. Şüpheli isimleri girilmemiş UYAP’a. Soruşturma bürosundan da 2011/192 sayılı bir soruşturma açıldığını teyit ettim. Şüpheli olarak kimsenin adını geçmemişler. Soruşturma sürecinde verdiğimiz isimlerin tümü veya bir kısmını UYAP sistemine girebilirler” dedi.

İNCELEME DİYE BİR ŞEY YOK
Bir gazetecinin, “Şüpheli isimlerinin tamamı soruşturma açılırken UYAP’a yazılmaması normal bir durum mu?” diye sorması üzerine Avukat Halavurt, “Normalde kayıt sistemine hepsi girmeli ancak savcılık gizlilik sebebiyle veya başka bir sebeple isimlerin tamamını girmemiş. Ancak önemli olan şu: Verdiğimiz isimler ve taleplerimiz üzerine başlatılmış bir soruşturmadır bu. İkincisi de bu soruşturma bir suç olgusunun varlığını kabul anlamına gelir. Soruşturma açılmasına yeter bir şüphe var. İnceleme diye bir şey yok. İnceleme idari soruşturmalarda olabilir. Bu hazırlık soruşturmasıdır” diye yanıt verdi.

SAVCILARI BASKI ALTINA ALMAYA YÖNELİK AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ‘soruşturma yok’ yönündeki açıklamasını da değerlendiren avukat Halavurt, “Bu savcıları baskı altına alma ve işin üstünü kapatmaya dönük açıklamalardır. Sulandırmaya yöneliktir. Biz bakandan, ‘AİHM kararının ardından eksik hususların giderilmesi için olumlu bir adımdır. Kamu görevlisi kim olursa olsun yargı önünde hesap verebilir durumundadır.’ diye bir açıklama beklerdik.” dedi. (Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.