ManşetTürkiye

Edemir’e savcı tahliye istedi, mahkeme reddetti

0

Savcı, silahlı örgüt üyesi olduğu iddiasyla bir yıldır tutuklu yargılanan ODTÜ’lü Edemir’in tahliyesini istediyse de mahkeme, tutuklu kalmasından yana karar verdi. Duruşmada Edemir’in ODTÜ’den hocaları ve arkadaşları da vardı. Avukat Aslan’a göre, Edemir, “nedensiz tutuklu”.

Yüksek lisans öğrencisiyken, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve bir yıldır tutuklu yargılanan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Edemir için savcı, tahliye talep etti, mahkeme hapiste tutulmasına karar verdi.

Beşiktaş’taki 10. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün (8 Şubat) görülen davaya tutuklu sanık Edemir katılırken, hakkında yakalama kararı çıkarılan sanık İlker Alcan yakalanamadığı için duruşmada yoktu.

Mahkeme heyeti ve savcısının değiştiği bugünkü 6. celsede savcı Kasım İlimoğlu,  iddianamede Edemir’e yönelik isnatların 12 Ekim 2001 tarihinden  tutuklandığı 24.02.2009 tarihine kadar uzandığını ifade ettikten sonra “Bu dönemde örgüt ile bağlantısını ortaya koyacak herhangi bir delil yok” diyerek Edemir’in tahliyesini talep etti.

Edemir’in Adli Kontrol kararı verilerek tahliye edilmesini isteyen İlimoğlu ayrıca, Edemir’in iddia edilen örgüt üyeliği ile ilgili delillerin geçerliliğinin, hukuka uygunluğunun ve Edemir ile ilişkisinin sorgulanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti başkanı Ali Alçık ve üyeler Hadi Çağdır ile İbrahim Balık ise,  Edemir’in tutukluluk halinin devamına karar verdi; sanık Alcan’ın yakalanmasının beklenmesine karar verdi. Yargılamaya 8 Mart’ta devan edilecek.

Aslan: Savcının tahliye talebi gerekçesiz reddedildi

Duruşmadan sonra bianet’e konuşan Edemir’in avukatı Oya Aslan, mahkemenin delil araştırması yapılmasına karar vermediğine dikkat çekti ve şöyle dedi:

“Buna benzer davalarda delil araştırması yapılıyor. 2001 yılından bu yana Edemir’in örgütle ilişkisini ispatlayacak hiçbir delil olmaması sebebiyle tahliye isteyen savının haklı talebi reddedildi. Üstelik mahkeme bu talebi hiçbir gerekçe göstermeden reddetti.”

ODTÜ’den arkadaşları ve hocaları da duruşmadaydı

Duruşmadan önce Edemir’in ODTÜ’den arkadaşları ve ailesi Beşiktaş Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Edemir’in nişanlısı Sevgi Göğülter’in okuduğu açıklamada, Edemir hakkındaki tek delilin on yıl önce hukuka aykırı olarak yapılan bir aramada elde edildiği söylenen bir bilgisayar çıktısına dayandığı iddia edildi ve Edemir’in beraatı ve kayıplarının telafisi talep edildi.

Edemir’in ODTÜ’den arkadaşları, Tayfun Altay ve Ferdan Ergut‘un da aralarında olduğu hocalarının da katıldığı basın açıklamasında, “Hüseyin Edemir’e özgürlük”, “Hüseyin Edemir’e tanığız”, “Hüseyin Edemir adalet arıyor” dövizleri taşındı. Edemir’in ağabeyi Murat Edemir ve Ardahan’dan gelen anne ve babası da duruşmadaydı.

Davayı takip eden Almanya’dan Die Linke milletvekili Kadriye Karcı, Edemir’e destek olmaya geldiğini belirtti ve “Edemir’in tahliye edilerek adaletin yerine gelmesini umuyorum.” dedi. (Elif Gençkal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.