Doğa

Çanakkaleliler doğa talanına karşı ayakta

0

Türkiye’nin en önemli rüzgar kaynaklarına sahip kentlerinden Çanakkale doğal çevreyi hiçe sayan yatırımların tehdidi altında. Bir yandan Kazdağlarında altın madeni çıkartmak için faaliyetlerin yoğunlaştığı gözlenirken bir yandan da bir çok kömüre dayalı termik santral yapımı planlanıyor. Bu girişimler karşısında Çanakkaleliler bir çok alanda mücadelelerini sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Çanakkale Belediye meclisinin toplantısında konuşan Belediye başkanı Ülgür Gökhan Çanakkalelileri kentlerine sahip çıkmaya çağırdı. “Bu şirketler eğer bizden altın istiyorlarsa, eşlerimizin kolundaki bilezikleri çıkarıp kendilerine verelim. Parmaklarımızdaki yüzükleri çıkarıp verelim. Yeter ki geleceğimizi karartmadan buradan çekip gitsinler” diye konuşan Gökhan Belediye Meclisinin tam desteğini aldı.

Başta Çanakkale’nin su kaynağını oluşturan Atikhisar Barajı olmak üzere Kazdağları, Çan, Yenice, Bayramiç ve Lapseki’de altın işletme ruhsatı peşindeki şirketler yerel halkın büyük tepkisini çekiyor.

Altın madencilerine karşı yıllardır kararlı bir direniş sürerken Çanakkaleliler bir yandan da kenti istila etmeye hazırlanan termik  santrallere karşı hukuk mücadelelerini sürdürüyorlar. Çan’da faaliyeti süren termik santralin Kazdağlarının kuzeyindeki verimli tarım arazilerinde ve su kaynaklarında yaptığı tahribat daha yeni yeni anlaşılırken önce Biga’da İçdaş Çelik şirketinin yaptırdığı 1200 mw kapasiteli termik santral projesi gündeme geldi. Bu projeye ilişkin alınan ÇED raporu  Çanakkale İdare Mahkemesi 04/11/2009 kararıyla uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

İçdaş termik santraline ilişkin hukuk mücadelesi sürerken dün de Karabiga’da yapılması planlanan bir başka termik santral için düzenlenen bilgilendirme toplantısı halkın yoğun protestoları sonucu yapılamadı ve proje büyük olasılıkla seçim sonrasına kaldı.

Alarko – Cengiz ortaklığının Karabiga’da kurmak istediği 1200 mw’lik Alcen Enerji Santralı için düzenlenen ÇED Bilgilendirme toplantısı için hazırlıkların tamamlanmasına karşın davullu, tencere kapaklı, sloganlı tepkiler sonucunda toplantı salonuna kimse girmedi. Başta Karabiga beldesi sakinleri olmak üzere, beldede yazlıkları bulunanlar, Biga ilçe merkezinden sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin yöneticileri, bilgilendirme toplantısının yapılacağı düğün salonunun önünde toplandılar. Kalabalığa, Altın madeni aramalarının yapıldığı Biga Elmalı köyünden bir otobüs, komşu belde Gümüşçay’dan bir otobüs bölge insanı da katıldı.

Çanakkale Çevre ve Orman Müdür Vekili Ali Osman Kaymakçı başkanlığındaki heyet, halkın projeyi istemediğine yönelik tutanak tuttu ve prosedür gereği 14 Şubatta yapılması gereken ÇED toplantısı da yapılamaz hale geldi.

(Bigazete,  Çanakkale Olay, Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.