Köşe Yazıları

4 Yıl Sonra…

0

Gözün gördüğünü görmeyen kulağın duyduğunu duymayan devlet 4 yıl sonra nihayet adım attı. Hrant Dink davasına bakan mahkeme dört yıl sonra ilk defa harekete geçti.

4 yıldır tüm adalet isteyenlere kulağını tıkamıştılar.

4 yıldır Hrant’ın kimler tarafından öldürüldüğünü, kimlerin bu cinayette ihmali olduğunu herkes biliyor da, bilmemezlikten geliyordu “devlet baba”. Keza bu vatan için silah atan da attıran da kahramandı.

4 yıldır memurların yargılanmasına dair 4483. Kanunu bahane edip görevsizlik kararı veren ve ihmali olan tüm devlet görevlilerine adeta kol kanat geren savcılar sonunda AİHM kararı ile yola geldiler.

Hatırlarsanız AİHM Eylül ayında Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak Türkiye’yi yaşam hakkını koruyamamaktan ve cinayet ile ilgili etkili bir soruşturma yürütmemekten mahkum etmişti. Yeşil Gazete bu haberi manşetine taşımıştı.

AİHM kararı olmasaydı halen aynı tas aynı hamam devam edecekti dava. Yoksa hükümetin ve devletin, bu cinayetin aydınlatılması için parmağını oynatmaya hiç niyeti yok görünüyor.

Faili belli, azmettireni belli, Türkiye bayrağı ile fotoğraf çektireni belli ama dava sonuçlanmıyor.

Ogün Samast hapiste semirdi ama yine de dava sonuçlanmıyor.

Yine de savcılığın 30 kamu görevlisi hakkında soruşturma açması önemli bir gelişme. Bu isimler arasında Muammer Güler, Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, Trabzon Emniyeti istihbarat Amiri Ercan Demir, Hrant Dink’i odasına çağıran ve istihbarat görevlisine tehdit ettiren İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör de bulunuyor.

Önemli bir gelişme ama adil ve dürüst bir biçimde sonuçlanmalı bu soruşturmalar. Şimdiye kadar kamu görevlilerini koruyanlar kalkanlarını AİHM kararı ile kaldıracak değiller. Oysaki cinayetin arkasındaki perdenin ortadan kalkabilmesi için bu kalkanın yok edilmesi lazım.

Parmağını oynatmaya niyetli olmayanların vücutlarını oynatmaya başlaması lazım. Güçlü bir siyasi iradenin ortaya konması lazım ki soruşturma yine sümen altı edilmesin.

Bu soruşturmanın sadece bir cinayet soruşturması olmadığını, aydınlatılmayan, aydınlatılmak istemeyen Hrant Dink cinayeti ve diğer siyasi cinayetlerin insan hakları ve demokrasi önündeki en önemli engellerin başında geldiğini bilmek lazım.

Soruşturma öyle bir sonuçlanmalı ki cinayete göz yuman, ihmali olanlar öyle bir şekilde cezalandırılmalı ki bir daha hiçbir kamu görevlisi benzer haltları yemeye cesaret edemesin.

Bir dahaki adım için lütfen 4 yıl daha beklemeyelim.

You may also like

Comments

Comments are closed.