ManşetTürkiye

Başbakan 12 kayıp yakınıyla görüştü

0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 kayıp yakını ile İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’dan iki temsilciyi Dolmabahçe’deki Başbakalık Çalışma Ofisi’nde kabul etti.

Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleşen buluşma, saat 17.00’de başladı ve yaklaşık iki saat sürdü. Buluşmaya; İHD Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, Gözaltına Kayıplara Karşı Komisyon’dan Sebla Arcan ile 12 kayıp yakını katıldı. O aileler şöyle:

Fehim Tosun’un eşi Hanım Tosun, Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya, Abdurrahman Coşkun’un annesi Hediye Coşkun, Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan, Hayrettin Eren’in annesi Elmas Eren, Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır, Nurettin Yedigöl’ün annesi Beycan Yedigül, Hasan Ocak’ın ağabeyi Hüseyin Ocak, Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç, İsmail Şahin’in eşi Kiraz Şahin ve Kasım Alpsoy’un eşi Erdoğan Alpsoy.

Geçen ay CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Sena Kaleli, İstanbul Galatasaray Meydanı’nda yapılan Cumartesi Anneleri’nun buluşmasına destek için gelmiş, eyleme katılmıştı.

İşte, o kayıpların hikayesi:
CEMİL KIRBAYIR: Devrimci Yol üyesi Kırbayır, 13 Ekim 1980’da Kars’ın Göle ilçesinde gözaltına alındı. Bir daha gören olmadı.

HAYRETTİN EREN: İstanbul’da, Devrimci Sol üyesi olduğu iddiasıyla 21 Kasım 1980’de gözaltına alındı. Önce Karagümrük Karakolu’na, ardından Gayrettepe’deki il emniyet müdürlüğüne götürüldü. Bir daha izine rastlanmadı.

NURETTİN YEDİGÖL: İstanbul’da, Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. İddialara göre 17 Nisan 1981’de işkencede öldürüldü. Cesedi bulunamadı.

HÜSEYİN TAŞKAYA: Siverekli Hüseyin Taşkaya, 6 Araık 1993’te evinden alındı. Bir daha bulunamadı.

KASIM ALPSOY: Adana’da, Mayıs 1994’te gözaltına alındığın günden beri akıbetinden haber yok.

MURAT YILDIZ: İzmir’de, 23 Şubat 1995’te havaya ateş açtığı iddiasıyla gözaltına alındı. Polislerce vapurla İstanbul’a götürüldüğü sırada denize atladığı iddia edildi.

HASAN OCAK: Öğretmen Hasan Ocak, Gazi Mahallesi olaylarının hemen ertesinde, 21 Mart 1995’te İstanbul’da gözaltına alındı. Cesedi ailesinin çabası ile 26 Mart’ta Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda bulundu. Ocak, Rıdvan Karakoç’la birlikte kayıplar mücadelesinin sembolü oldu.

RIDVAN KARAKOÇ: Ocak’tan bir gün önce ortalıktan kayboldu. Yine aynı mezarlıkta gömüldüğü ortaya çıktı.

İSMAİL ŞAHİN: Temizlik işçisiydi. 1995’ten bu yana haber alınamıyor.

FEHİM TOSUN: Diyarbakır’da, 19 Ekim 1995’te evinden telsizli bir grup tarafından alındı. Kendisinden bir daha haber çıkmadı. U2 adlı müzik grubu, bir albümüne “Fehim Tosun’u unutmayın” yazılı bir not koymuştu.

ABDURRAHMAN COŞKUN: Dargeçit’te, 29 Ekim 1995’te gözaltına alınan yedi kişiden biri de lise öğrencisi olan 18 yaşındaki Coşkun’du. Coşkun ile 13 yaşındaki Seyhan Doğan, 21 yaşındaki Abdullah Olcay, 18 yaşındaki Mehmet Emin Aslan, 13 yaşındaki Nedim Akyol ve 12 yaşındaki Davut Altunkaynak’tan bir daha haber alınamadı. Sadece 58 yaşındaki Süleyman Seyhan’ın gözaltına alındıktan beş ay sonra cesedi yakılmış olarak bir kuyuda bulundu.

TOLGA BAYKAL CEYLAN: Tatil için 11 Ağustos 2004’te gittiği Kırklareli’nin İğneada ilçesindeki jandarma bölgesinde kayboldu. Ardında valizi ve kimi giysileri kaldı. Jandarma Ceylan’ın kaçtığını iddia etti. (İsmail Saymaz)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.