Dünya

Başbakan’dan Kıbrıslılara samimi itiraf: “Sen kimsin be adam. Şehidim var gazim var, stratejik olarak ilgiliyim!”

0
Erdoğan Kırgızistan'da

Erdoğan Kırgızistan'da elinde kırbaçla poz vermişti

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan dönüşü basın açıklamasında Kıbrıs’ta 28 Ocak’ta yapılan Toplumsal Varoluş Mitingi ve ardından gelişen gergin sürece ilişkin sorularla karşılaşınca sinirlerinin kontrolünü kaybedip cevap verdi. Başbakan ” ‘Türkiye buradan çek git’ diyor. Sen kimsin be adam… Şehidim var gazim var, stratejik olarak ilgiliyim.” dedi.

Kıbrıs’ta Yunanistan’ın ne işi varsa Türkiye’nin Kıbrıs’ta stratejik olarak o işi olduğunu ifade eden Erdoğan, Kuzey Kıbrıs yönetiminin demokratik protestoyu engelleyememiş olmasını kınar mahiyette konuştu. “Ülkemizden beslenenlerin bu yola girmesi manidardır. Biz destekliyoruz, bunun karşılığının olması gerekmiyor mu?” diye devam etti. Kuzey’deki yönetimin başbakanı İrsen Küçük’ün kendisinden randevü istediğini söyleyen Erdoğan “Şimdi bakıyorum, benden randevu istiyor, çağırıp kendisiyle konuşacağım, soracağız” şeklinde devam etti.

Kıbrıs’ta, Türkiye’nin adadaki askeri varlığına dair görüşü ne olursa olsun, tüm Kıbrıslıtürkler arasında şok yaratan bu tavır üzerine ciddi siyasi hareketlilik yaşanıyor. Başbakanın açıkça üstten konuşan dili en yakın Türkiye müttefiklerince bile yerinde bulunmazken, Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs halkının ekonomik vaziyetine dair de yanıltıcı rakamlar kullanması da rencide edici bulundu. Erdoğan “En düşük memurları 10 bin liraya yakın para alıyor… Beyefendi 10 bin lira alıyor bir de bu eylemi yapıyor utanmadan” şeklinde konuşmuştu. Sendikal platformun açıklamasına göre bu rakam aslında 1540 TL ve Kuzey Kıbrıs’ta maaşların Edoğan’ın telaffuzunun çok altında olduğu tüm Kıbrıs kamuoyuca biliniyor. Ancak, 2009 Ağustos’unda Kıbrıs gazetesinin 1500 kamu çalışanının bordrolarını yayınlaması üzerine en düşük brüt milletvekili maaşının 10 bin liranın üstünde olduğu görülmüştü. Kuzey Kıbrıs’ta kamu maaşları Güney’e göre çok düşük, ve teklif edilen son revizyonlarla Kıbrıslıtürklerin ileride birleşme ümidini hâlâ kaybetmediği Güney’deki mukabil kamu maaşlarının üçte birine kadar düşmesi bekleniyor.

Toplumsal Varoluş Mitingi'nde Kıbrıs Cumhuriyeti bayrakları da açılmıştı28 Şubatta yapılan toplumsal varoluş mitinglerinde geniş katılımla STK, siyasi parti ve sendikalar – tüm muhalif kesimler – Türkiye’nin dayatması tasarruf tedbirlerine ve Türkiye’nin adada devam eden işgal idaresine karşı yürümüş, Kıbrıs’ı Kıbrıs’tan Kıbrıslılar’ın yönetmesi için çağrıda bulunmuşlardı, “ne paranı, ne memurunu, ne de talimatlarını istemiyoruz, elini yakamızdan çek” sloganları atılmıştı. Ankara, askeri varlığı ve siyasi nüfuzu altında ambargoya maruz kalan Kuzey Kıbrıs’a yılda yaklaşık 600 milyon dolar hibede bulunuyor. Mitinge katılanların bir kısmının Kıbrıs Cumhurieti bayrakları açması Ankara, Kıbrıs’taki Türkiyeli yerleşikler ve Ada’daki Türkiye yandaşlarında tepki yaratmış, Baraka Kültür Merkezi ve Yeni Kıbrıs Partisi gibi birleşik bir Kıbrıs’ı savunan guruplara karşı taciz ve tehdide varan protestolar olmuştu.

(Yeşil Gazete, Radikal, Yeni Düzen, Yeniçağ, Havadis, Kıbrıs, Bugün)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.