Türkiye

55 bin kişiye para cezası AİHM’e götürülüyor

0
Referandum boykotu sonrasında Hakkari'de bir yerel gazetenin manşeti

Referandum boykotu sonrasında Hakkari'de bir yerel gazetenin manşeti

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde referandumun boykot edilmesi nedeniyle 55 bin 55 kişiye verilen para cezası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınıyor.

12 Eylül anayasasının referandumu sırasında Yüksekova’da boykota katılan 55 bin 55 kişi hakkında 22 TL para cezası verilmesi Yüksekova’daki sivil toplum örgütleri tarafından kınandı. KESK toplantı salonunda yapılan basın açıklamasına, Yüksekova Belediye Başkanvekili Erdal Aydın, BDP, KESK, DİSK, KURDÎ-DER, Baro, il genel ve belediye meclis üyeleri, DYG, Kadın meclisi üyeleri, muhtarlar, Azadiya Welat çalışanları, Gever Kültür ve Sanat Merkezi, MEYA-DER, Esnaf Sanatkarlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri katıldı.

Kürtçe basın açıklamasını okuyan KURDÎ-DER Yüksekova Şubesi yöneticisi Davut Şedal, “Toplu mezarlara” değinerek, “Bilindiği gibi son günlerde insanlık ve kamuoyu Kürdistan coğrafyasında yaşanan vahşetlere şahitlik etmektedir. Hergün Kürdistan’ın ayrı yerlerinde toplu mezarlar ortaya çıkmaktadır. Buna rağmen halen binlerce Kürt annesi çocuğunun kemiklerinin nerede olduğunu bilmemektedir. Tüm bu yaşanan vahşetlere rağmen Türk devleti ve özellikle AKP kör ve dilsizdir” dedi.

İran devletinin Kürt gençlerine yönelik idam politikasına da lanetleyen Şedal, “Son olarak Hüseyin Xizrî adındaki Kürt gencinin idam edilmesini binlerce defa lanetliyoruz. İran devleti bu yaptıkları insanlık dışı politikalarının içinde boğulup gidecektir. Hüseyin Xizrî’nin Amed’de taziye çadırımı kurun vasiyeti üzerine biz de burada Yüksekova’da Amede başsağlığı diliyor acılarını paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

KCK operasyonuyla Kürt halkına karşı geliştirilen “soykırım” politikasına da değinen Şedal, “AKP hükümeti yaptığı operasyonların hukuksuz ve Kürtçe savunma hakkının engellenmesinin farkındadır. Ancak Kürdistan’daki mücadelenin meşruluğu her geçen gün büyümekte ve AKP hükümeti ile Türk devletini kaygılandırmaktadır. En büyük hukuksuzluk olan KCK operasyonuna bir an önce son verin” çağrısında bulundu.

12 Eylül anayasa referandumu karşısında şaşkınlığa düşen AKP hükümetinin yenilgisini Yüksekova halkını cezalandırmakla aşmak istediğini kaydeden Şedal, “AKP hükümeti Kürtleri kandırmak istemiştir. Ancak AKP zihniyeti kafasını Kürdistan dağlarına çarpıp evdeki hesabı çarşıya uyduramamıştır. Yüzde 90 boykot kararını veren Yüksekova halkına öngörülen para cezası karşısında direnecek ödeme yapmayarak AİHM’e gidilecektir. Biz Yüksekova halkı olarak diyoruz ki AKP hükümeti gözlerini iyi açsın ne Kürt halkı ne de özellikle Gever halkı hiç bir zaman yapılan baskı, imha, inkar politikalarına karşı geri adım atmayacaktır. Aksine mücadelesini her geçen gün daha fazla büyütecektir” diye konuştu. (Anf)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.