İklim KriziManşet

Suudi Arabistan’ı sel vurdu!

0

Dünya’nın en kurak ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan’ı sel vurdu. Topraklarından nehir geçmeyen, çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan’da sel Jeddah şehrinde hayatı felç etti. 27 Ocak 2011’de ortaya çıkan afet yüzünden şehrin büyük bir bölümüne elektrik verilemiyor.

Selde 4 kişi hayatını kaybetti!

Bu sabah bir açıklama yapan Suudi Sivil Savunma Departmanı 4 kişinin hayatını kaybettiğini 1331 kişinin ise arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldığını bildirdi. Ölümler ile ilgili üzüntüsünü bildiren Suudi Kral Abdullah halka “selde yeterli önlemi almayan ve ihmali bulunanların cezasız kalmayacağı” sözünü verdi.

Aynı zamanda, kanalizasyon sistemi bulunmayan kente foseptik kuyularındaki suların temiz su kaynakları ile karışmaya başladığı uyarıları yapılıyor.

Kentte 2009 yılında da sel olmuş 123 kişi hayatını kaybetmiş 10,700 bina su altında kalmıştı.

İklim Değişikliği ve Seller

İklim değişikliğinin afetlerin boyutunu ve miktarını arttıracağı IPCC ve Birleşmiş Milletler tarafından en çok dile getirilen gerçeklerden biri olarak öne çıkıyor. İklim değişikliği uzmanları gün geçtikçe daha fazla insanın meteorolojik afetlerin etkilerine maruz kalacağını bildiriyor.

Özellikle beklenmedik hava hareketlerinin kuraklığı, selleri ve sıcak/soğuk hava dalgalarını tetikleyeceği bildiriliyordu. 2010 yılından beri görülen sel afetleri eğer önlem alınmaz ve iklim değişikliği ile etkin mücadele yöntemleri harekete geçirilemezse artarak devam edeceğe benziyor. İşte son aylarda görülen sellerden bazıları:

  • Temmuz 2010’da Pakistan’ı vuran sel 18 milyon insanı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.
  • 2010’un Aralık ayında ise sel Avusturalya’yı vurdu. Afetin en az 200.000 kişiyi etkilendiği belirtiliyor. Ülkede sel son 130 yılın en büyük felaketi olarak nitelendiriliyor.
  • Yeni Yılda da seller ile uyandı Dünya 6 -11 Ocak 2011’de Sri Lanka’da şiddetli yağışlar ve seller 850.000 kişiyi etkiledi.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.