ManşetSağlık

2011 Türkiye’de “kadın kanserleri” yılı

0

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı 2011 yılını Kadın Kanserleri yılı olarak kabul etti.

Kurum Başkanı Prof. Dr. A. Murat Tuncer imzasıyla İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen bir yazıda meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olduğu, Türkiye’de yılda en az 20.000 kişiye meme kanseri teşhis konulduğu ve bu vakaların büyük bölümünün geç evrelerde teşhis edildiği bildiriliyor.

Yazıda, meme kanserlerinin yanı sıra, ülkemizde en sık görülen ilk on kanser arasında yer alan genital (üreme organları) kanserlerin de 2011 yılında farkındalık ve eğitim açısından öncelik gösterilmesi gereken türler olduğu belirtilerek, bu nedenle 2011 yılı içindeki etkinliklerin bu kanser türleri üzerinde yoğunlaştırılması ve ilgili sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde çalışılarak kadın sağlığına verilen önemin arttırılması istendi.

Kanser yükü artacak…

Kurum’un istatistik verilerine göre, Türkiye’de, her yıl teşhis edilen en az 20.000 yeni vakayla, meme kanseri en yaygın kadın kanserleridir ancak gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda en fazla ölüme yol açan tür, servikal (rahimle ilgili) kanserlerdir. Mevcut sosyo kültürel değişikliklerin, ülkemizde de servikal kanser yükünü her gün arttıracağı ve gelecekte çok daha büyük bir tehdit oluşturacağı ifade edilmekte ve gerekli tedbirlerin alınması için önerilerde bulunulmaktadır. Buna göre kadın kanserlerinde farkındalık programları öncelikli olarak ele alınmalı, gerekli taramalar ve KETEM ulusal tarama standartları hakkında gerek hekimlere gerekse halka yönelik eğitim programları planlanmalıdır.

KETEM Nedir?

Türkiye’de 2009 yılından beri 81 ilde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, ya da kısa adıyla KETEM’lerde meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserlerle (kalın bağırsak kanseri) ilgili tarama programları kapsamında ücretsiz hizmet verilmektedir.

Orjinal belge için: Kadın Kanserleri

Gülden Akyol

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.