Türkiye

‘Öğrencime dokunma’ diyene soruşturma

0

Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim yılı, ‘stand açma’ yasaklarıyla başladı. Bu durum öğrencilerle yönetimi pek çok kez karşı karşıya getirdi. Öğrencilere yönelik en sert müdahale 11-13 Ekim 2010’da yapıldı. Beytepe Yerleşkesi’nde stand açan öğrencilere 300 çevik kuvvet mensubu müdahale etti.

Müdahale sonrası öğrenciler ve çalışanlar rektörlüğe yürüdü. Eğitim-Sen Hacettepe Ünversitesi İşyeri Temsilciliği, yasaksız üniversite kampanyası başlattı. Kampanyaya yaklaşık 350 üniversite çalışanı imza atarken Eğitim-Senli öğretim görevlileri, 3-4 Aralık’ta okulda stand açarak ‘Öğrencime dokunma’ ve ‘Asistan kıyımına son’ bildirileri dağıttı. Bu olayın ardından 1’i doçent, 8’i araştırma görevlisi, 2’si idari personel 11 kişi hakkında da soruşturma açıldı. Böylece 2010-2011 akademik yılının ilk yarısında soruşturma açılan üniversite çalışanı sayısı 30’u buldu.

‘10 dakika sonra gel, hesap ver’
Eğitim Sen Hacettepe Üniversitesi İşyeri Temsilciliği adına konuşan Mehmet Mutlu soruşturmaların keyfi yürütüldüğünü savundu: “Stand açma yasağını protesto etmek için stand kuruldu. Soruşturma açıldı. Soruşturma açılan 11 arkadaştan birine tebligat 13.20’de geliyor, ‘13.30’da savunmanızı verin’ diyorlar. Soruşturma yazılarında ‘sanık’ olarak ifadelerine başvurulacağı yazıyor. Sanki hakim karşısındayız.”

‘Lütuf değil hak’
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç’a göre Hacettepe’de uzun süredir öğrencilere ve öğretim üyelerine yönelik bir baskı var: “Atılan her adımı cezalandıran bir politika uygulanıyor. Eğitim Sen’in standları dahi yasadışı gibi gösteriliyor. Sendika olarak bütün çalışma alanlarımızda etkinliklerimizi sürdürme hakkına sahibiz. Bu da yasalarla güvence altına alınmıştır. 23 Aralık’ta ‘Üniversiteler ve Özgürlükler’ konulu panele davetliydim. Kapıda engellemeyle karşılaştım. Özel güvenlik güçleri aracı yumrukladı, tekmeledi.” (Umay Aktaş Salman)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.