Türkiye

Mustazaf-Der Kılıçdaroğlu’nun sözlerini doğruladı

0

Mustazaf-Der Batman Şube Başkanı Cens, illegal bir yapılanma olmadıklarını belirterek, 2 yıl önce AK Partili vekilin ziyarete geldiğini doğruladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “AK Parti Milletvekilleri Batman ve Van’da Hizbullah’ın derneklerini ziyaret ediyor” yönündeki açıklamasını Mustazaf-Der Batman Şube Başkanı Halil Cens’ten yanıt geldi. Kendisinden önceki dönemde, AK Partili 2 Milletvekilinin derneklerini ziyaret ettiğini doğrulayan Cens, derneklerinin yasal statüde olduğunu vurgulayarak, “Her şeyden önce burası illegal bir yer değil. Biz de diğer dernekler gibi yasal bir statüdeyiz. Bu bir hizmet kapısıdır ve herkese açıktır. Gelenler için de çetele tutacak halimiz yok” diye konuştu.

’HERKES TRİBÜNLERE OYNUYOR’
Genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Cens, herkesin tribünlere oynadığını ileri sürerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Siyasetçiler, bize göz kırpsın demiyoruz. Bu dernek, bugüne kadar hizmet dışında ne yaptı? Kimin camına zarar verdi? Bugün Batman Belediyesi’nin kurmak istediği gıda bankasına uzun bir süre önce öncülük eden biziz. AK Parti ile göbek bağımız yok. Hiçbir partiye de bağlı değiliz. Siyasi partilere biatımız yok. Bu böyle bilinmelidir. İnsanlığın faydasına ne olacaksa biz onu yapıyoruz. Bu camia bir aynadır. Kim hakkımızda ne söylüyorsa, kendisine aynadan öyle baksın. Hiçbir etkinliğimizde siyasi partilere davetiye götürmüyoruz. Hiçbir siyasi partinin de davetlerine katılmıyoruz. Bugüne kadar hiçbir partiyle yakın temasımız olmadı. AK Partili iki milletvekili de uzun süre önce derneğimize gelmişse buradan farklı anlam çıkarmanın gereği yoktur.”

MUSTAZAF-DER HAKKINDA KAPATMA KARARI VAR
24 Nisan 2007 tarihinde, Hizbullah davasından 10 yıl hüküm giyen Mehmet K., kardeşi Mustazaf-Der üyesi Mehmet T., İdris E. ve İrfan D. ve Ebubekir O. adlı kişiler, Mardin’de Ş.Ç.’yi gasp ettikleri gerekçesiyle Adana’da yakalandı. Kaçak sigara sattıkları belirlenen bu kişilerle bağlantılı oldukları tespit edilen ve çoğu Mustazaf-Der Konya ve Adana şubelerine üye 45 kişi gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine konuldu. Davanın iddianamesini hazırlayan Adana Cumhuriyet Savcılığı, gözaltına alınan kişilerin kaçak sigaraları, derneğin Konya şubesinde depoladıklarını ve derneğe maddi destek sağladıklarını tespit etti. Gasp olayını gerçekleştirenlerin ayrıca, Mustazaf-Der yöneticileri tarafından olayla ilgili sorgulandıkları belirlendi.

Soruşturmayı genişleten Adana Cumhuriyet savcılığı, Mustazaf-Der’in, Hizbullah terör örgütü ile bağlantılı olduğunu ve Hizbullah’ın yayın organı İnzar Dergisi’nin dağıtımını organize ettiğini tespit etti. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ayrıca, Mustazaf-Der’in amacının genel olarak mağdur, tutuklu ve hükümlülere yardım etmek olduğu söylenmesine rağmen, derneğin sadece Hizbullah terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklananlara ve ailelerine yönelik yarımda bulunduğunu belirledi. Soruşturma dosyasında, ayrıca gözaltına alınan Mustazaf-Der üyelerinin Hizbullah örgütüne üyelik ve örgüt adına adam öldürmek suçundan aranan Abdi Yeşil’in evini taşıdıklarını tespit etti.

Soruşturmayı yürüten savcılık, derneğin genel merkezinin Diyarbakır olması nedeniyle, soruşturma dosyasını Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndererek, iddiaların araştırılmasını ve Medeni Kanun ve Dernekler Kanunu hükümleri gereği, Mustazaf-Der hakkında kapatılma davası açılmasını istedi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne kapatma davası açtı.

Yargılamayı tamamlayan Diyarbakır Asliye Hukuk Mahkemesi, 9 Şubat 2010’da verdiği kararında, Mustazaf-Der’in fesh edilmesini kararlaştırdı. Mahkemenin gerekçeli kararında, kapatma kararı şu gerekçelere dayandırıldı: “Davalı Mustazaflarla Dayanışma Derneği’nin, dernek tüzükleri belirtilen amaç dışında, mevcut anayasal düzeni yıkarak şerri’ esaslara dayalı teokratik bir devlet kurmayı amaçlayan yasadışı Hizbullah terör örgütünün amacı doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu, davalı derneğin yasalarla ve uluslararası sözleşmelerle hüküm altına alınan dernek kurma özgürlüğünü, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullandığı,böylelikle amacın kanuna aykırı hale geldiği anlaşılmakla söz konusu derneğin Türk Medeni Kanunun, 89’uncu maddesi uyarınca feshine karar vermek gerekmiştir.”

Kapatma kararına dernek avukatlarının yaptıkları itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. (dha)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.