Medya-İnternet

BBC beş dil servisini kapatıyor

0

BBC Dünya Servisi, Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Karayipler için İngilizce ve Afrika için Portekizce bölümlerini kapatma kararı aldı.

İngiliz hükümetinin kesinti planlarının BBC Dünya Servisi’nin 2 bin 400 çalışanından yaklaşık 650’sinin işini kaybetmesi anlamına geleceği anlaşılıyor. Planın ayrıntıları bugün açıklanacak, ancak sızan bilgiler Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Karayipler için İngilizce ve Afrika için Portekizce servislerinin kapatılması kararının BBC Üst Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı’nca onaylandığına işaret ediyor.

Dışişleri Bakanlığı kurulduğundan bu yana BBC Dünya Servisi’nin bütçesini sağlıyor. Bu nedenle alınacak stratejik kararlarda söz sahibi. Ancak bakanlığın Dünya Servisi’nin yayın politikasına müdahale etme yetkisi yok. Hükümetle BBC yönetimi arasında ekim ayında varılan anlaşmayla Dünya Servisi’nin bütçesi Dışişleri Bakanlığı’ndan alınarak televizyon ruhsatlarıyla oluşturulan ana BBC bütçesinin kapsamına aktarılmıştı.

BBC, kesintilerin hükümetin kamu harcamalarını azaltma planlarının bir parçası olduğunu savunurken, sendikalar planı ”vahşi kesintiler” olarak niteledi. BBC yönetimi, 272 milyon sterlin bütçesinde 46 milyon sterlin tasarruf yapmak zorunda olduğunu savunuyor.

Dünya Servisi’nin 32 dilde yayın yaptığı internet, televizyon ve radyo platformlarında dünya genelindeki dinleyici, izleyici ve okuyucu sayısı toplam 240 milyonun üzerinde.

‘KESİNTİ İNGİLTERE’NİN ÇIKARLARINA DA AYKIRI
Times gazetesi, planlar arasında BBC’nin Çin ve Rusya’da kısa dalga radyo yayınlarının sona erdirilmesinin de bulunduğunu kaydederken, kesintiler ve küçülme nedeniyle kurumun haftalık dinleyici sayısının yüzde 20 azalacağı tahminlerini aktardı.

Financial Times’ta kesintileri değerlendiren Westminster Üniversitesi’nden Prof. Steven Barnett, kesintilerin İngiltere’nin küresel etkinliğine darbe vuracağı uyarısında bulundu.

Barnett, ”Bu vahşi kesintiler, Dünya Servisi’nin yarattığı dev yumuşak gücün dikkate alınmadığını ortaya koyuyor. Önemli bölgelere yayın yapan dil servislerinin kapatılması sadece dinleyicilerin değer verdikleri bir hizmetten mahrum bırakılması anlamına gelmemekte, aynı zamanda İngiltere’nin kendi çıkarlarıyla da çelişmektedir” görüşünü dile getirdi.

Guardian’da ise adı açıklanmayan bir BBC Dünya Servisi çalışanının ”Olup bitenleri şok olmuş bir halde izliyoruz. Dünya Servisi’nin en kara günü, bugünkü haliyle bildiğimiz Dünya Servisi bir kaç ay sonra yok olacak” sözleri aktarıldı.

TÜRKÇE YAYINLAR DA ETKİLENECEK
Dünya Servisi, 1932 yılında yayına başlamıştı. Bir dönem dil servisi sayısı 70’e yaklaşan BBC Dünya Servisi zaman içinde yayın yaptığı dil sayısını 32’ye düşürdü.

2006 yılında da BBC Arapça televizyonun kurulmasına kaynak yaratmak için büyük bölümünü Balkan ve Doğu Avrupa dillerinin oluşturduğu 10 bölüm kapatılmıştı. 2008 yılında Romence servisinin yayınına son verilirken, bugün açıklanacak kesinti planlarıyla beş bölüm daha kapatılmış olacak.

Yayınına 1939 yılında başlayan BBC Türkçe servisinin kapatılmayacağı, ancak kesintilerden ağır şekilde etkileneceği anlaşılıyor. BBC Türkçe servisini de kapsayan kesintilerle ilgili ayrıntıları, BBC yönetimi tarafından açıklandıktan sonra önümüzdeki saatlerde aktaracağız.

‘VAHŞİ KESİNTİLER’
BBC’de örgütlü sendikalardan NUJ (Ulusal Gazeteciler Sendikası) bugün öğle saatlerinde BBC Dünya Servisi’nin yayın yaptığı Bush House önünde bir gösteri düzenleyeceğini açıkladı.

NUJ Genel Sekreteri Jeremy Dear, Parlamento Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Richard Ottoway ve Kültür, Medya ve Spor Komitesi Başkanı John Whittingdale’e birer mektup göndererek planların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Sendika, ”Eğer sızan haberler doğruysa bu derin kesintiler İngiltere’nin ulusal çıkarlarına zarar verecektir” uyarısında bulundu.

Dear, ”Bu değerli ulusal hizmeti hedef alan vahşi kesintilerin sorumlusu, uyguladığı politikalarla İngiltere’de kaliteli kamu hizmetini yerle bir etmekte olan hükümettir” dedi.

BBC: KESİNTİLER ZORUNLU
BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Peter Horrocks ise kapatma kararlarının dil servislerinin performansları ya da programların kalitesiyle ilgili olmadığını söyledi. Horrocks, Dışişleri Bakanlığı’nın sağladığı bütçede yaşanan kesintiler nedeniyle bu planları uygulamak zorunda kaldıklarını, artık çabalarını dünya servisinin hizmetlerine daha fazla ihtiyaç duyan ve bu hizmetlerin daha büyük katkı sağladığı diller üzerine yoğunlaştırmaları gerektiğini kaydetti.

BBC pazartesi günü de yine tasarruf önlemleri çerçevesinde internet hizmetlerinde kesintiye gideceğini, yüzlerce internet sitesinin kapatacağını ve bu çerçevede de 360 çalışanın işine son vereceğini duyurmuştu. (Ntv)

You may also like

Comments

Comments are closed.