ManşetSivil Toplum

Adli Tıp literatürde gaz bombası aramış

0

Diyarbakır’da başına isabet eden gaz bombası kapsülüyle öldüğü belirtilen Mahsun Mızrak’ın davasında Adli Tıp, “Kapsül hangi açıdan ve hangi mesafeden atılırsa öldürücü olur?” sorusuna yanıt veremedi: “Böyle bir vaka literatürde yok.”

Oysa 2009’da bir gösteri sırasında evde annesinin kucağındayken ölen 18 aylık Mehmet Uytun’un başına gaz bombası kapsülü geldiği, savcı tutanağında da yer almıştı.

2006 yılında 11 PKK’lının öldürülmesi üzerine Diyarbakır’da çıkan olaylarda 14 kişi öldü. Olaylarda Mahsun Mızrak’ın başına isabet eden gaz bombası kapsülü nedeniyle öldüğü belirtilirken üç polise ’olası kast sonucu ölüme neden olmak’tan müebbet istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan duruşmada mahkeme başkanı, gaz bombası kapsülünün ’Hangi açıdan ve hangi mesafeden atılması halinde öldürücü olur?’ sorularına ilişkin raporun geldiğini bildirdi. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nca gönderilen raporda, bu mühimmatın öldürücü veya yaralama amaçlı olmadığı kaydedildi. Raporda, “Bu tür bir mühimmatla ölmüş veya yaralanmış bir vakanın literatürde mevcut olmadığı gibi, bu yönde bir araştırma da olmadığı, dolayısıyla hangi koşulda hangi açıdan ve hangi mesafeden atılması halinde öldürücü olduğu yönde kesin bir görüş bildirilmeyeceği” yazıldı.

Mehmet de böyle ölmüştü
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2009 yılında çıkan olayda da benzer bir ölüm meydana gelmişti. Savcı tutanağında, 18 aylık Mehmet Uytun’un, evinde annesinin kucağındayken başına isabet ederek, ölümüne yol açan cismin jandarmaya ait gaz fişeği olduğu belirtilmişti.

Şırnak Valiliği ise Mehmet’i öldürenin gaz bombası kapsülü değil taş olduğunu savunmuştu. (Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.