Sağlık

Avrupa Konseyi Kosova organ kaçakçılığı raporunu onayladı

0

Avrupa Konseyi, Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin organize suç ve organ kaçakçılığıyla ilişkili olduğunu belirten raporu onayladı.

Konsey, Kosova’daki savaş sırasında Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK’nın işlediği öne sürülen organ kaçakçılığı ve diğer suçlarla ilgili “ciddi bir soruşturma” yapılmasını da talep etti.

Konsey tarafından daha önce yayımlanan raporda, UÇK içindeki bir grubun 1999’daki savaştan sonra ellerindeki esirleri Arnavutluk’a götürüp öldürdüğü ve organlarını sattığı yazılmıştı.

İsviçreli senatör Dick Marty’nin iki yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı raporda Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin de işlenen suçlarda rolü olduğu öne sürülmüştü.

Taçi iddiaları reddediyor.

Raporda Taçi, savaşa uzanan süreçte suç dünyasındaki faaliyetlerine başlayan ve o dönemden bu yana ülke yönetiminde ağırlığı bulunan bir şebekenin lideri olarak tanımlanıyor.

Amerikan Federal Araştırma Bürosu FBI ve diğer istihbarat kaynaklarına dayandırılan raporda, Taçi’nin eroin ticaretinde kontrolü elinde tuttuğu öne sürülüyor.

Aralık ayında Avrupa Birliği savcıları tarafından hazırlanan iddianamede Türkiye, Moldova, Kazakistan ve Rusya gibi ülkelerden yoksul kişilerin, bir böbrekleri karşılığında 20 bin dolar ödeneceği vaadiyle Kosova’ya getirildiği, daha sonra düşük paralarla alınan bu organların 130 bin dolara varan fiyatlarla hastalara nakledildiği öne sürülmüştü.

Bu ameliyatların Priştine’de Taçi’yle bağlantılı olduğu iddia edilen Medicus adlı bir klinikte yapıldığı öne sürülüyor.

Söz konusu iddianamede Yusuf Sönmez adlı bir Türk doktorun da adı geçiyor. (BBC)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.