DoğaManşet

Siirt’te Botan için yürüdüler

0

Birçok şarkı, öykü ve masala konu olan Botan Vadisi’nde yaşamı durma noktasına getirecek olan barajlara karşı yürüyüş düzenleyen yüzlerce Siirtli, yapılan barajların temel amacının bölgeyi insansızlaştırmak ve yaşanmaz hale getirmek olduğuna dikkat çekerek, buna karşı mücadele edeceklerinin mesajını verdi.

İHD Siirt Şubesi öncülüğünde, bölgede yapımı devam eden barajların doğaya ve ekolojik dengeye verdiği zararlara dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyu oluşturmak amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Siirt’tin Aydınlar (Tillo) İlçesi’ne bağlı Kale mevkiinde başlayan yürüyüş, Kale Piknik Alanı’nda son buldu. Yürüyüşe BDP İl Başkanı Faruk Sağlam, Merkez İlçe Başkanı Guri Toprak, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, çeşitli sivil toplum örgütlerinden kişiler, Siirt ve Kurtalan belediye meclis üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı.

Botan Nehri üzerinde yapımı tamamlanan Alkumru Barajı ile baraja destek mahiyetinde yapımı devam eden Kirazlık Barajını kuş bakışı gören Kale mevkiinde yapılan yürüyüşte “Doğa katliamına dur de”, “Doğa katliamına yeter diyoruz” pankartları açıldı. “Botanı değil barajı durdur”, “Doğa, kültür, insan katliamına dur de”, “Ne Botan’da, ne seçimde baraj istemiyoruz”, dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, “Bijî azadiya Botan” sloganı atıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan İHD Siirt Şube Sekreteri Zana Aksu, insan hakları ihlalleri, çevre katliamı, korku ve ticari çıkarlar uğruna tarihin, halkın ve bölgenin katledildiğini belirtti. “Bölgede yıllardır devam eden yok etme politikası, eskiden olduğu gibi bu kez yine bir doğa alanı yok edilerek devam ediyor. Devlet bütün kirli politikalarını geçmişte olduğu gibi bugün de bölge toprağı üzerinde yürütmeye çalışıyor” dedi. Barajların yapılmasının temel amacının bölgeyi yaşanamaz hale getirmek olduğunu dile getiren Aksu, “Bir ayda 33 ormanımızı yakmanız yetmedi, şimdi barajlarla bu doğa katliamının devamını getirmek istiyorsunuz. Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş. tarafından yapılan Alkumru Barajı’nda 26 Ekim’de su tutulmaya başlamasından beri, hırçınlığı, leziz balığı ve turkuaz rengiyle görenleri kendine hayran bırakan ve birçok rivayet ve destana ev sahipliği yapan lokman hekimin diyarı Botan Vadisi, Feqiyê Teyra’nın Melayê Cizîrî’nin güzel ülkesinin, güzel suyunu durdurarak Botan Vadisi’nde hayat durma noktasına getirildi” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından kitle araçlarla Taşbalta (Siwe) Köyü yakınlarında bulunan Alkumru Barajı’na giderek yetkililer ile görüşmek istedi. Ancak hafta sonu nedeniyle kimsenin olmadığı gerekçesi ile görevliler tarafından içeri alınmadı. Zana Aksu, kimsenin olmadığı açıklamasının kendilerine inandırıcı gelmediğini belirterek, insan hakları savunucuları olarak barajların yapımını durdurmak için her türlü yasal haklarını kullanacaklarını söyledi.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.