ManşetTürkiye

Maçta yapılan pankart sohbeti ‘örgüt delili’ sayıldı

0

Adana Demirspor-Livorno maçında yapılan bir telefon görüşmesi dinlemeye takıldı. Pankart sohbeti ‘örgütsel faaliyet’ delili sayıldı.

Radikal gazetesinden İsmail Saymaz‘ın haberine göre, Adana Demirspor-Livorno maçı sırasında yapılan bir telefon görüşmesinde geçen pankart sohbeti, ‘örgütsel faaliyet’ delili sayıldı. Saymaz’ın haberi şöyle:

Mersin’de 16 Haziran 2010 tarihinde, Devrimci Proleterya dergisine yönelik operasyon yapıldı. Derginin, yasadışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği / Devrimci Proleterya (TİKB/DP) adlı örgütünün yasal platformu ve yayın organı olduğu öne sürülüyordu. Operasyon sonucunda Ahmet Veli Kök, Lütfi Uçal, Nuray Koç, Selçuk Arslan ve Cenk Orhan Haşimoğlu adlı gençler tutuklandı.

Silahsız bir silahlı örgüt
Gençler silahlı örgüt üyeliğiyle suçlansa da adreslerinde ne silah ne de mühimmat bulundu. GBT’leri temiz çıktı. Buna rağmen 1.5 yıl içerisinde katıldıkları 40’a yakın demokratik etkinlik, Adana Özel Yetkili Savcısı Lokman Doğan’ın ifadesiyle, ‘Halkı galeyana getirerek gerilimi tırmandırmak ve çatışma ortaya yaratmak’ diye değerlendirildi.

Savcı Doğan iddianamesinde ‘örgütsel faaliyet’ başlığı altında 14 eylem ve etkinliğe yer verdi. En dikkat çekeni ise 4 Eylül 2009’da Adana Demirspor ile İtalyan Livorno takımları arasındaki oynanan dostluk maçı oldu. Maçta, başka sol gruplar tarafından açılan ‘Güler Zere ölmesin’ yazılı pankarta polis müdahalesi sonrası şüpheli Ahmet Veli Kök ile arkadaşı arasında geçen telefon görüşmesine iddianamede yer verildi. O görüşme şöyle:

“- Ortam gayet güzeldi vallahi. İşte bu olay çıkmasa çok güzel olacaktı. Ben üzüldüm yani, bu dostluk maçıydı.
– Türkiye’de ilk heralde…
– Evet evet, görsen bütün siyasetler pankart açmış. Che bayrakları falan sallanıyor. Gerçi olaydan sonra çekindi millet.”

Savcı Doğan, diyaloğu şöyle yorumladı: “Şüpheli Kök’ün örgütsel ilişkisini arayarak maç sırasında yasadışı sol örgütlerce açılan pankart, posterler hakkında bilgi verdiği, örgütsel faaliyetleri açısından maçta meydana gelen olayların örgütün propagandası açısından olumlu bulunduğu…” Diğer ‘örgütsel faaliyet’ler arasında; Balıkesir’de yaz kampı ve ormanda toplu gezi de yer aldı.

Silahlı terör örgütü üyeliği ‘delil’leri neler?
Tutuklananlara yöneltilen diğer suçlamalar şöyle: 12 Eylül’de İHD, KESK, DİSK ve Hacı Bektaşi Veli Derneği eylemine katılmak. Savcı bu kuruluşları “Protesto bahanesiyle toplanan sol fraksiyonlu oluşum ve terör örgütleri” diye nitelendirildi. YÖK protestosuna Genç-Sen ile katılmak. Genç-Sen için, “Terör örgütlerinin gençlik yapılanmalarının oluşturduğu” denildi. Memurların 1 günlük iş bırakma eylemi nedeniyle AKP il binasına yürümek. Amaç “olayı siyasi bir zemine taşıyarak gelirimi tırmandırmak” denildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıklama yapmak, şüpheli Selçuk Arslan’ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergiye katılmak. Mersin’de 1 Mayıs’ı kutlamak, bir şüphelinin “Elinde fotoğraf makinesi ile grubu yönlendirdiği” iddia ediliyor.
Çukurova Üniversitesi’nde ‘Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek’ başlığıyla şair Adnan Yücel’i, 68’liler Ormanı’nda Deniz Gezmiş’i anmak, Nâzım Hikmet Anıtı’nın açılışına katılmak. BDP’nin Kürt Dili Bayramı dolayısıyla boş bir arsada 250 kişiyle birlikte halay çekmek. Polis kurşunuyla öldürülen üniversiteli Şerzan Kurt için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmak. (sol)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.