Dünya

İrlanda’da muhalefet erken seçim istiyor

0

Ağır bir mali kriz içindeki İrlanda’da muhalefet partileri, Başbakan Brian Cowen’ın Fianna Fail partisinin liderliğinden ayrılmasından sonra erken seçim baskılarını yoğunlaştırdı.

Cowen, parti içi anlaşmazlıklar ve ekonomik krizdeki performansına yönelik eleştiriler üzerine parti liderliğinden ayrılmış, ancak 11 Mart’ta yapılacağı açıklanan seçimlere kadar başbakanlıkta kalacağını duyurmuştu.

Hükümeti, halkla “alay etmekle” suçlayan muhalefet liderleri ise seçimin Şubat’ta yapılmasını istiyor.

Güvensizlik önergesi

BBC Dublin muhabiri Mark Simpson, muhalefetin hükümeti güvensizlik önergesiyle düşürmeye çalışacağını söylüyor.

Muhabirimiz, Cowen’ın Mart ortasına kadar görevde kalmakta ısrarlı olduğuna dikkat çekiyor.

Cowen, kamulaştırılmasından birkaç ay önce Anglo Irish Bank’ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Sean FitzPatrick’le golf oynadığının ortaya çıkmasından sonra ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

Salı günü, partisi içinde liderliğinin devamı konusunda yapılan oylamayı kılpayı farkla kazanan Cowen, Perşembe günü planladığı bir kabine değişikliğini koalisyon ortaklarının muhalefetiyle hayata geçiremeyince 11 Mart’ta seçimlere gidileceğini açıklamış ardından da parti liderliğini bıraktığını ilan etmişti.

Fianna Fail’de birçok kişi, Cowen’ın halk desteğinin hızla azaldığını ve seçimlere yeni bir liderle girmeleri gerektiğini söylüyor. Seçimlerden yenik çıkacağına kesin gözüyle bakılan parti, Çarşamba günü yeni bir lider seçecek.

Bankacılık ve konut sektöründe yaşanan krizin ardından iflasın eşiğine gelen İrlanda, Avrupa Birliği ve IMF’yle 113 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamıştı.

Bu anlaşma kapsamında kemer sıkma programı uygulanmaya başlanmıştı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.